Het ongezonde Nationaal schoolontbijt

Het Nationaal schoolontbijt

Helaas niet het juiste voorbeeld van een gezond ontbijt

Een paar dagen geleden werd het aangekondigd vanuit school: Wij doen mee met hét gezonde Nationaal schoolontbijt.

Ondersteund door o.a. het Voedingscentrum en Jongeren op gezond gewicht (JOGG). Wat een super leuk initiatief dacht ik! Maar dat gevoel verdween snel toen ik las wat ze de kinderen dan voor ‘gezonds’ zouden gaan aanbieden; halvarine, jam met 50% fruit (lees dus 50% suiker toegevoegd), cruesli.. Gezond?! 

Halvarine bevat “transvetten” zeer onwenselijk voor jonge kinderen (zie ook mijn eerdere blog daarover). 50 gram suiker per 100 gram in de jam hoef ik denk ik niet verder toe te lichten. De variant Cruesli was dan wel met minder suiker dan de normale, maar bevat nog steeds veel suiker.

Op school zag het er erg gezellig uit en de kinderen verheugden zich er natuurlijk op. Maar ik werd er niet gelukkiger van. Op de tafel stond naast de eerdere genoemde producten ook nog ‘vruchtenhagel’ (beter suikerhagel te noemen, want dat bevat maar liefst 94% suiker) en krentenbollen.  

Wat eten ze dan eigenlijk?

Laten we eens kijken wat zo’n ontbijtje de kids aan suiker oplevert uitgaande van een halve krentenbol, een klein bekertje halfvolle melk (125ml), een klein schaaltje yoghurt (100 gram) met Cruesli (20 gram) en twee boterhammen; 1 met jam en 1 met vruchtenhagel. Dat levert een totaal aan suiker op van maar liefst 47 gram! Deze maaltijd bevat bovendien 109 gram koolhydraten die in het lichaam ook allemaal omgezet worden in glucose (=suiker). Natuurlijk hebben we suiker nodig en kinderen dus ook. Maar lang niet zoveel! De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker is maximaal 25 gram voor een volwassene. Voor kinderen geldt nog niet zo’n hard getal, maar wordt vaak 15 gram aangehouden. Dit ontbijt bevat dus al ruim drie keer zoveel! En dat is dan het begin van de dag.. 

Volledigheidshalve moet ik wel even noemen dat naast deze ongezonde keuzes er ook nog keuze was uit 30+ kaas en fruit- groentenspread aardbei/bietjes. En er waren appels. Deze heb ik buiten de suikerberekening gehouden. Nu zou ik persoonlijk kaas niet als gezonde keuze aan willen merken, maar kaas bevat geen suiker. De spread bevat evengoed nog 11 gram suiker per 100 gram, maar bevat in ieder geval ook nog gezonde voedingsstoffen. Zou in bovenstaand rekenvoorbeeld dus een broodje jam vervangen worden door een broodje kaas, kom je op een totaal van 35 gram suiker en 97 koolhydraten. Nog steeds veel te veel dus. En wat je denk je zelf dat het gemiddelde kind kiest als het mag kiezen tussen kaas of jam/vruchtenhagelslag?

Dus ik vraag me echt oprecht af vanuit de grond van mijn voedingshart. Hoe is dit mogelijk??!! Hoe kan het dat we in Nederland zoveel kinderen hebben met obesitas en dit soort dingen in stand houden? Wat een gemiste kans! Hoe kan het dat uitgerekend het voedingscentrum en een organisatie als JOGG ‘brede steun’ verlenen aan dit ONgezonde ontbijt? Noem het dan geen gezond ontbijt, maar laat het bij “het Nationaal schoolontbijt” als dit is wat je wilt aanbieden (voor een keer). Met alle voedingshypes is het voor ouders al moeilijk genoeg om de juiste keuzes te maken. En dan mag je ervan uitgaan dat je goed advies krijgt van dit soort instellingen en de school. Maar ik mag toch echt hopen dat ouders hier niet door geïnspireerd raken en hun kinderen dit structureel gaan aanbieden.. Dan hou ik mijn hart vast! 

Dus beste ouders, blijf zelf nadenken, etiketten checken en vraag eventueel advies aan iemand die wél deskundig is!

Wil je weten wat een écht gezond voedingspatroon is voor jouw kind, waarin je kind wordt voorzien van de hoognodige bouw- en brandstoffen? Maak dan een afspraak!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *