Traktaties en extra’s; regel of uitzondering?

Het is echt geen ramp als je kind een keer meer suiker binnen krijgt dan goed voor hem (of haar) is. Maar wel als dit structureel wordt.

Een teveel aan suiker wordt omgezet in vet en veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel.  Kinderen worden ook vaak druk van suiker (en kleurstoffen) of heel moe. Ook bij kwalen zoals eczeem is suiker niet bevorderlijk. 

Als je kind naar school gaat en daarnaast ook naar de opvang dan wordt er heel regelmatig getrakteerd.  Als er op school geen kindje trakteert dan is het wel op de BSO. En ondanks dat gezonde traktaties worden gestimuleerd wordt hier lang niet altijd gehoor aan gegeven. Ouders hebben soms het idee dat trakteren wel leuk moet zijn en het is maar eens in het jaar. Maar dat geldt voor alle 30 kinderen in de klas of op de opvang natuurlijk! Zo komen er soms flinke hoeveelheden snoep voorbij en dus ook flinke hoeveelheden suiker. In het weekend heb je zelf nog een verjaardagsfeestje, waar je je kind dat taartje en dat snoepje misschien ook niet wil ontzeggen. Je hebt zelf ook wel een keer zin in een lekker zoet toetje. En voor je het weet heeft je kind 4 of 5 keer in de week teveel suiker binnen gekregen en dan is het niet meer gezond.

Maar hoe ga je er dan mee om? Veel ouders vinden het lastig om er wat van te zeggen. “Ben ik nu de enige die me hier druk over maakt?” “Vinden ze me geen zeur?”  Maar lieve ouders, doe het alsjeblieft wel! Vraag aan de docenten en de leidsters of traktaties mee naar huis gegeven kunnen worden. Dan kun je zelf beslissen of je het je kind wilt geven en zo ja, wanneer dan. Geef aan dat je moeite hebt met de ongezonde traktaties als jij vindt dat het de spuigaten uitloopt! Want als we dat niet doen, dan houden we dit in stand. Het gaat immers om de gezondheid van jouw kind(eren)! Jij geeft ze zo ook nog eens het goede voorbeeld en een gezond(er) lijf!

Hoe meer ‘tegengas’ er komt hoe sneller er iets verandert! Misschien moeten we wel naar een nieuw systeem om onze kinderen in het zonnetje te zetten als ze jarig zijn. Maar dat is voor nu misschien nog een brug te ver……