Transvetten

Dit moet je weten over transvetten!

Misschien heb je weleens gehoord van de term “transvetten” en weet je dat ze ongezond zijn. Maar wat zijn transvetten dan precies? Waar zitten ze in? En hoe herken je ze?

Transvetten zijn industrieel bewerkte plantaardige oliën. Zij kunnen door het lichaam zéér slecht worden afgebroken waardoor ze zich overal in het lichaam gaan afzetten. Dit geeft o.a. een groter risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Waar kun je transvetten in terug vinden? 

Transvetten worden vaak verwerkt in voedingsmiddelen zoals koekjes, snoep, snacks. Een ander bekend product waar transvetten aan zijn toegevoegd is margarine en halvarine. Het wordt gebruikt om de smeerbaarheid te vergroten van deze “boter”, anders zouden ze vloeibaar zijn. Persoonlijk heb ik er veel moeite mee dat halvarine en margarine (van o.a. Blue Band) worden verkocht als ‘gezond’ en worden aanbevolen dagelijks op de boterhammetjes te smeren van met name kinderen. Maar die kleine lijfjes wil je al helemaal niet dagelijks belasten met ongezonde transvetten. Je eigen lichaam natuurlijk ook niet. Omdat er veel water wordt toegevoegd aan deze producten bevatten ze minder vet (en dus) calorieën dan bijvoorbeeld roomboter. Maar met een beetje vet is helemaal niets mis. Alternatieven voor halvarine of margarine zijn bijvoorbeeld roomboter of kokosboter. Kijk goed op het etiket! 

Minder transvetten consumeren, hoe doe je dat?

Als je transvetten wilt gaan minderen of vermijden dan is etiketten lezen niet altijd makkelijk. Op het etiket van een product zie je bijna nooit de term “transvetten” terug komen. Let dan op omschrijvingen als “gedeeltelijk gehard”, “gehard palmvet”, “geheel geharde palmolie” of “gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie”. Probeer producten te kopen in hun natuurlijke vorm. Als je koekjes wil eten, bak ze dan (meestal) zelf. Dan weet je wat je erin stopt en krijg jij (en degene die je ze voorschotelt), die transvetten in ieder geval niet binnen!