Hormonen in balans brengen

Hormonen in balans brengen

“Heb je last van hormonen ofzo?”.
Moet je soms ongesteld worden”?

Soms is het heel duidelijk dat we ‘last’ hebben van onze hormonen, wanneer we niet zo vriendelijk zijn tegen anderen. En een beetje of een keer is niet zo erg. Maar als dit elke maand het geval is, of extreme vormen aanneemt, dat hoort het er niet meer bij.

Voorbeelden van hormonen die uit balans zijn:

  • Je wilt elke maand scheiden van je man (of vindt ‘m gewoon een eikel)
  • Je valt steeds uit tegen je kinderen en hebt het gevoel dat je er geen enkele controle over hebt.
  • Je voelt je van de ene op de andere dag somber.
  • Je borsten doen zeer voor je menstruatie.
  • Je voelt je opgeblazen.
  • Je hebt totaal geen energie meer voordat je ongesteld moet worden. 

Is dit herkenbaar voor je?

Korte lontjes, gewichtstoename, somberheid (PMS), zere borsten, onregelmatige of heftige menstruaties zijn o.a. symptomen van hormonale onbalans.

Hoe zit dat dan met die vrouwelijke hormonen? Laten we daar eens naar kijken.

Belangrijk om te weten is dat er 2 dominante hormonen zijn voor vrouwen: oestrogeen en progesteron. 

Deze twee hormonen moeten in de juiste hoeveelheid én de juiste verhoudingen tot elkaar aanwezig zijn. Op die manier verloopt de menstruatiecyclus goed en zorgt dat voor een goed welzijn voor de vrouw. Want onze vrouwelijke hormonen hebben een hele grote invloed op ons lichaam.

Wanneer dit niet het geval is spreken we van hormonale onbalans.

Je kunt meer lezen over de 4 fases in deze blog over menstruatie klachten en hormonen.

Hormoon balans herstellen, 7 tips

Gelukkig hebben we zelf ook (deels) invloed op deze hormonen. Zoals met onze voeding. Omdat deze bouwstenen en vitaminen en mineralen bevat voor het produceren en omzetten van onze hormonen. 

Deze factoren hebben helpen om je hormonen in balans te brengen:

  1. Slaap; voldoende slaap is ontzettend essentieel voor ons herstel. Als we slapen wordt er groeihormoon geproduceerd wat ervoor zorgt dat ons lichaam weer herstelt. Dus ga op tijd naar bed, vermijdt digitale koffie (blauwe schermen) voor het slapen en zorg dat het lekker donker is in je kamer. 
  2. Voeding; heb je een evenwichtig voedingspatroon? Zijn er voedingsmiddelen waar je op reageert? Krijg je voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten binnen? Blijft je bloedsuikerspiegel constant? Of eet je veel suikerrijke en koolhydraatrijke voeding?
  3. Stress; iedereen heeft weleens stress. Dat is helemaal niet erg. Maar wanneer er sprake is van chronische stress kan dit een negatieve invloed hebben op je hormonen. Alle aandacht gaat dan naar het stresssysteem en naar het overleven. Zo is ons lichaam geprogrammeerd. Heb je veel stress? Probeer dan regelmatig te ontspannen. Waar ontspan jij van? Yoga, fietsen, mediteren, een boek lezen, in bad etc.? Plan minstens 2 keer per week een echt ontspanmoment. 
  4. Tekorten aan vitaminen en/of mineralen; deze dienen vaak als cofactoren. Stofjes die nodig zijn om een hormonen of enzymen om te zetten naar een ander hormoon. Als je denkt dat hier mogelijk sprake van is, kan het een idee zijn om dit te laten testen. 
  5. Darmgezondheid; onze darmen produceren hormonen. Tevens staat onze darm ook in relatie tot de lever. Worden er in de darmen veel toxische stoffen uitgescheiden, dan heeft de lever het extra druk. Onze darmen hebben vezels nodig uit groenten en fruit dus zorg voor minimaal 500 gram groenten per dag (rustig opbouwen als je nu veel minder eet) en 2 porties fruit. Varieer zoveel mogelijk. 
  6. Levergezondheid; de lever heeft een belangrijke rol in het reguleren van onze hormonen door overtollige hormonen af te breken. Onze lever houdt van bittere groenten (artisjok, witlof, kolen, spruitjes etc.). Ook helpt het natuurlijk om niet teveel alcohol te drinken en niet te roken, biologisch te eten en je verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen eens onder de loep te nemen. Leuke tip, de app “Think dirty”.  
  7. Beweging; beweging verbetert onze algehele gezondheid. Het verlaagt ons stressniveau en verhoogt ons gelukshormoon serotonine. Ook verbetert bewegen onze glucosegevoeligheid. Krachttraining verhoogt bijvoorbeeld ook ons testosteron. Ook voor vrouwen is dat belangrijk rondom de eisprong en voor onze spiermassa.

Dat betekent niet dat we dat we dit alles allemaal perfect moeten doen, maar vaak valt er nog wel wat te verbeteren. Kijk eens voor jezelf op welke onderdelen jij kunt verbeteren.

Hulp met de hormoonbalans herstellen

Als orthomoleculair therapeut kan ik je ondersteunen om je hormoonbalans weer te herstellen en daarmee je klachten te verminderen.

De start van dit traject is inzicht krijgen in de oorzaak van jouw hormonale onbalans. Hierbij is labonderzoek vaak erg behulpzaam. Bijvoorbeeld een speekseltest om de verhoudingen van jouw vrouwelijke hormonen in kaart te brengen.

Welk onderzoek voor jou het meest geschikt is bespreken we in het eerste consult. Dan vraag ik dat ook gelijk voor je aan.

De keer erna bespreken we dan direct de resultaten en het persoonlijke behandelplan. Hierin staan adviezen voor het optimaliseren van je voeding, suppletie- en lifestyleadviezen. Dat maakt het makkelijker om alle onderdelen en jouw hormonen in balans te brengen. Samen gaan we stap voor stap aan de slag, zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten!

Afspraak maken

Klik op de groene knop hieronder en maak een afspraak op een moment dat het jouw schikt. Dat kan zowel digitaal als face-to-face.

 

Jorien orthomoleculair therapeut

Hormonen in balans supplementen.