Klachten menstruatie: Herstel je hormonale disbalans

Hormonale onbalans

Menstruatie klachten worden vaak veroorzaakt door een hormonale onbalans.

De belangrijkste vrouwelijke hormonen zijn oestrogeen en progesteron. Zij spelen een essentiële rol bij de menstruatiecyclus en de algehele gezondheid van het vrouwelijk lichaam. 

De vrouwelijke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar dit kan dus ook korter of langer zijn (wijkt dit bij jou heel veel af, is het handig daar onderzoek naar te laten doen).

Je kunt de vrouwelijke cyclus indelen in 4 fases:

  1. De menstruatie
  2. Folliculaire Fase
  3. Ovulatie
  4. Luteale Fase

De eerste dag van de menstruatie is ook de eerste dag van de vrouwelijke cyclus. De menstruatie duurt gemiddeld zo’n 3-7 dagen.

Na deze periode ga je door naar de 2e fase: de Folliculaire fase. In je eierstokken rijpen nieuwe eitjes onder invloed van het Follikelstimulerend hormoon (FSH). Ook de oestrogeen niveaus stijgen.

De derde fase is de ovulatiefase. In deze fase vindt de eisprong plaats onder invloed van een piek in oestrogeen en het Luteïniserend hormoon (LH). Dit is ook de fase dat vrouwen vaak weer meer energie krijgen. En de meeste zin hebben in sex. Want in deze periode kun je zwanger worden (als je geen anticonceptie gebruikt). De hoeveelheid progesteron toe. Dit zorgt ervoor dat het bevruchte eitje zich veilig kan innestelen in het dikker geworden baarmoederslijmvlies. 

Daarna gaat de cyclus door naar de laatste en vierde fase; de Luteale fase. In deze fase neemt de hoeveelheid progesteron weer af wanneer blijkt dat er geen sprake is van een bevrucht eitje. Het lichaam maakt zich klaar om het onbevruchte eitje samen met het baarmoederslijmvlies uit te scheiden tijdens je menstruatie. In deze periode heb je vaak wat minder energie. Kun je last krijgen van een kort lontje en van obstipatie.

Zoals je ziet vinden er tijdens de menstruatiecyclus verschillende hormonale veranderingen plaats. Deze zijn van grote invloed op het welzijn van een vrouw.

Het is heel belangrijk dat de hoeveelheid van deze hormonen klopt en ook dat ze in de juiste verhouding tot elkaar aanwezig zijn. Wanneer dit niet zo is spreken we van hormonale onbalans.

Symptomen hormonale onbalans

Onze hormonen hebben invloed op heel veel processen in ons lichaam. Bij hormonale onbalans kunnen er dus verschillende soorten klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval, gewichtstoename, acné, PMS (Premenstrueel Syndroom), vermoeidheid, onregelmatige menstruaties of andere menstruatieklachten zoals heftige bloedingen, veel buik- of rugpijn.

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan wijzen op een disbalans in de vrouwelijk geslachtshormonen. Dit kan leiden tot problemen met de vruchtbaarheid en het kan ook andere hormonen uit balans brengen, wat weer kan leiden tot gewichtstoename, vermoeidheid, acné, haaruitval en stemmingswisselingen. Het is dus belangrijk om de oorzaak van de disbalans te achterhalen en hier iets aan te doen.

Oorzaken hormonale onbalans

Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  1. Stress,
  2. Slechte voeding (voor jou),
  3. Tekorten aan vitaminen en/of mineralen,
  4. Te weinig slaap
  5. Een verstoorde schildklierfunctie.

Als je je hormonale onbalans wilt herstellen zul je op al deze vlakken verbeteringen moeten doorvoeren. Vooral chronische stress heeft een hele grote invloed op onze hormonale balans en vergroot daarmee de kans op menstruatie klachten. 

Breng je hormonen weer in balans

Orthomoleculair therapeuten die gespecialiseerd zijn in hormonen kunnen helpen bij het herstellen van de hormonale balans. Door middel van voeding, supplementen en lifestyle adviezen kunnen zij vrouwen ondersteunen bij het reguleren van hun hormonen en het verminderen van klachten die hiermee gepaard gaan.

Dat start met inzicht verschaffen met behulp van labonderzoek. Bijvoorbeeld door de verhoudingen en hoeveelheden te meten van de vrouwelijke geslachtshormonen. Welk onderzoek het meest geschikt is voor jouw bespreken we tijdens het eerste consult. Tijdens dit consult vraag ik dat gelijk voor je aan. 

De keer erop bespreken we dan gelijk de resultaten en jouw persoonlijke behandelplan.  Daar kun je dan direct mee aan de slag. Samen gaan we stap voor stap aan de slag met het optimaliseren van jouw voedingspatroon en leefstijl. Zodat jij weer lekker in je vel zit!

Afspraak maken

Klik op de groene knop hieronder en maak een afspraak op een moment dat het jouw schikt. Dat kan zowel digitaal als face-to-face.

Jorien orthomoleculair therapeut

1 thought on “Klachten menstruatie: Herstel je hormonale disbalans”

  1. Pingback: Hormonen in balans brengen - Voedingsadvies Alkmaar

Comments are closed.