Voedselintolerantietest

Vermoed je dat je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt? Dit kun je laten testen. Waar een allergische reactie acuut is, kunnen intoleranties uitgestelde reacties geven.  Dit kunnen vage klachten opleveren waar je de vinger maar niet op kunt leggen. Chronisch vermoeid, afwijkende ontlasting, hoofdpijn of prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn hier voorbeelden van.

Dit onderzoek is onderdeel van een balanstraject.


Voedselintolerantie test

Dit onderzoek is onderdeel van een balanstraject voor volwassenen of kids.

Een voedselintolerantietest is onderzoek in het bloed naar (IgG) antilichamen. Er is een verschil tussen een allergietest en een intolerantietest.
Er wordt getest op andere antilichamen. Bij een allergie maak je IgE antilichamen aan. Je krijgt dan ook een acute reactie op een bepaald voedingsmiddel. Dit is meestal vrij duidelijk omdat de reactie zo snel na het eten komt. Denk bijvoorbeeld aan een pinda allergie, maar ook een allergie voor melk of een allergie voor gluten.  

Bij een intolerantie is het anders. Afhankelijk van de heftigheid van de intolerantie, kan het tot wel 72 uur duren voordat je iets merkt.
Dat maakt dat het vaak heel lastig is om dat te koppelen aan iets wat je hebt gegeten of gedronken. Dat is het moeilijke aan intoleranties, ze kunnen hele vage klachten geven die moeilijk te plaatsen zijn.

Bij een allergie worden er zogenaamde IgE-antilichamen aangemaakt. Bij een intolerantie zijn dat IgG-antilichamen.
Daarin zijn er 4 classificaties: 1 t/m 4 (IgG & IgG4). Hierbij is IgG4 een mogelijke voorloper van een IgE (allergische reactie) en zijn de klachten vaak heftiger dan in de lagere classificatie. 

Het fijne is, dat wanneer het nog in de IgG classificatie valt je er vaak nog iets aan kunt doen om het tij te keren. Want zo’n intolerantie komt natuurlijk ergens vandaan! Dat hangt samen met je darmgezondheid! Dus daar gaan we dan natuurlijk ook mee aan de slag!

 

Klachten bij intoleranties zijn o.a.:

 • Je hebt last van je darmen/buik (prikkelbare darmsyndroom).
 • Je voelt je chronisch moe.
 • Je hebt regelmatig vage klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.
 • Je hebt vaak een opgeblazen buik.
 • Je hebt een slechte afweer, je pikt alles mee of hebt terugkerende ontstekingen.
 • Je bent constant verkouden (loopneus).
 • Je hebt last van huiduitslag.
 • Kids met eczeem, buikklachten of vaak ziek.

Dit onderzoek kan ik, als orthomoleculair therapeut, voor je aanvragen bij RP Sanitas Humanus, het particuliere lab waar ik mee samenwerk wat is gespecialiseerd in darmen. 
Ik start eigenlijk altijd met een prescreening, omdat dit veel gerichter onderzoek doet en je hiermee voorkomt dat je 500 voedingsmiddelen laat testen en dan later blijkt dat je alleen op melk reageert bijvoorbeeld. 

In deze prescreening wordt gemeten of er IgE antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Goed om te weten of er mogelijk (ook) sprake is van een allergie natuurlijk. 
Daarnaast worden er in deze intolerantietest 31 voedingsmiddelen getest. De start is het testen van 7 (onderstaande) voedingsmiddelen op zowel IgG als IgG4. Op basis van deze uitkomst worden de overige 24 voedingsmiddelen in de IgG of IgG4 classificatie getest. 

Deze 24 voedingsmiddelen vallen in verschillende categorieën (Melk en Eieren, Noten en Granen, Groenten en Fruit & Vlees en Vis). Als hier verhoogde antilichamen worden gevonden, dan kun je deze categorieën nog doortesten. Zodat je weet waar je op reageert, maar ook vooral waar je niet op reageert!

Het is ook mogelijk om een allergietest te doen. Zowel voor voedingsmiddelen als inhalatieallergenen. Ook kan er specifiek worden getest op een gluten allergie. 

Waar wordt op getest?

Prescreening uitgebreid

De 7 voedingsmiddelen waar op wordt getest zijn:

 1. Melk
 2. Tarwe
 3. Kippeneiwit
 4. Pinda
 5. Tomaat
 6. Ananas
 7. Zalm
Verder wordt getest op 24 voedingsmiddelen:
een aantal noten, granen, vis, vlees, groenten en fruit en kruiden. 
Vervolgonderzoek
Melk & Kippeneiwit
Pinda & Tarwe
Ananas & Tomaat
Zalm & Kippeneiwit
Melk- eierensreening
Granen- en notenscreening
Groenten- en fruitscreening
Vlees- en visscreening

Wanneer uit de prescreening antilichamen worden gevonden bij bijvoorbeeld bovenstaande voedingsmiddelen in IgG of IgG-4 kan vervolgonderzoek uitgevoerd worden binnen 1 of meerdere categorieën.
Goed om te weten: Wanneer dat binnen 1 maand plaatsvindt hoeft er niet opnieuw bloed worden geprikt.

Hoe werkt dat?

Bloed prikken

 1. Voor dit onderzoek moet er veneus (uit de ader) bloed worden geprikt. Dit kan ik niet zelf doen. Maar je kunt bloed laten prikken in het MIC (het centrum waar ik zit) op een tijdstip in overleg óf bij een prikpunt bij jou in de buurt.
 2. De buisjes doe je zelf op de bus in de bijgeleverde envelop. Deze moeten wel voor het weekend bij het lab binnen zijn!
 3. De uitslag wordt binnen 10 werkdagen verstuurd naar Voedingsadvies Alkmaar.
 4. Dit bespreken we samen en we maken een plan. 
 5. Op basis van de uitkomst vragen we eventueel vervolgonderzoek aan.

Onderdeel van de therapie

Deze test is een onderdeel van de orthomoleculaire therapie die ik aanbied. De juiste leefstijl, voeding en het aanvullen van tekorten is essentieel om je gezond en gelukkig te voelen!

Meten is weten. Zo kunnen we de oorzaken van jouw disbalans boven water krijgen.. Hiervoor zijn verschillende testmogelijkheden. Afhankelijk van je klachten en je wensen kunnen we kiezen voor verschillende vormen van bloedonderzoek of darmonderzoek. Op basis van de uitkomsten kunnen we dan gericht aan de slag om jouw balans weer te herstellen in een aantal consulten. Hierin krijg je van mij persoonlijk orthomoleculair advies en kun je grote stappen gaan maken in het verbeteren van jouw gezondheid. 

Lees meer over de balanstrajecten voor volwassenen of kinderen.

Lijkt je dat wat? Plan dan hieronder een eerste consult in.

Je kunt me ook altijd even een mailtje of appje sturen.

Jorien orthomoleculair therapeut
Resultaat & Persoonlijke aandacht

Waarom bij Voedingsadvies Alkmaar?

 • Bij mij kun je een persoonlijke benadering verwachten. Ik maak de tijd voor je, luister naar je en kom altijd met een persoonlijk advies.
 • Het adviesrapport wat je ontvangt is met aandacht gemaakt. Ik besteed hier veel tijd aan. Ik zoek alles tot op de bodem voor je uit.
 • Wanneer je tussentijds vastloopt of je weet het even niet kun je altijd contact met me opnemen. Ik denk dan graag met je mee.
 • Ik zeg waar het op staat. Je moet wel aan de bak. We willen graag resultaat!
 • Ik zal je nooit veroordelen als iets nog niet lukt, verandering kost namelijk tijd. 
 • De consulten kunnen eventueel ook via Teams, uitgezonderd de consulten waar we bloed voor moeten afnemen.