Intolerantietesten

Hoe kom je erachter waar je niet tegen kunt? Intoleranties geven vaak vage klachten waar je de vinger maar niet op kunt leggen. Chronisch vermoeid, hoofdpijn of prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn hier voorbeelden van.

Dit onderzoek is onderdeel van een balanstraject.


Intolerantieonderzoek

Dit onderzoek is onderdeel van een balanstraject voor volwassenen of kids.

Intolerantieonderzoek is onderzoek in het bloed naar antilichamen. Er is een verschil tussen allergieën en intoleranties. Bij een allergie krijg je een acute reactie op bijvoorbeeld een bepaald voedingsmiddel. Dit is meestal vrij duidelijk omdat de reactie zo snel na het eten komt.

Bij een intolerantie is het anders. De reactie is minder heftig en het kan tot wel 72 uur duren voordat je iets merkt. 
Dat maakt dat het vaak heel lastig is om dat te koppelen aan iets wat je hebt gegeten of gedronken. Dat is het moeilijke aan intoleranties, ze kunnen hele vage klachten geven die moeilijk te plaatsen zijn.

Bij een allergie worden er zogenaamde IgE-antilichamen aangemaakt. Bij een intolerantie zijn dat IgG-antilichamen. Daarin zijn er 4 classificaties. 1 t/m 4.

Een allergie bouw je (meestal) op. Wanneer je dit voedingsmiddel blijft eten of drinken kun je er dus steeds heftiger en sneller op gaan reageren. Het begint met IgG1, maar kan uiteindelijk IgG4 worden of zelfs IgE (allergie).

Het fijne is, dat wanneer het nog in de IgG classificatie valt je er nog iets aan kunt om het tij te keren. 
Dan ben je er nog op tijd bij. 

Klachten bij intoleranties zijn o.a.:

 • Je hebt last van je darmen/buik (prikkelbare darmsyndroom).
 • Je voelt je chronisch moe.
 • Je hebt regelmatig vage klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.
 • Je hebt vaak een opgeblazen buik.
 • Je hebt een slechte afweer, je pikt alles mee of hebt terugkerende ontstekingen.
 • Je bent constant verkouden (loopneus).
 • Je hebt last van huiduitslag.
 • Kids met eczeem, buikklachten of vaak ziek.

We starten met een uitgebreide prescreening. Hierin wordt gemeten of er IgE antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Daarnaast worden 7 voedingsmiddelen getest op zowel IgG als IgG4. Op basis van deze uitkomst worden nog eens 24 voedingsmiddelen getest. 

Wanneer bij deze voedingsmiddelen antilichamen gevonden worden, kan er specifiek binnen verschillende categorieën worden door getest. Zie hieronder de tabel voor de verschillende categorieën. 

Waar kun je op testen?

Prescreening uitgebreid

De 7 voedingsmiddelen waar op wordt getest zijn:

 1. Melk
 2. Tarwe
 3. Kippeneiwit
 4. Pinda
 5. Tomaat
 6. Ananas
 7. Zalm
Verder getest wordt op een aantal noten, granen, vis, vlees, groenten en fruit en kruiden.
Vervolgonderzoek
Melk & Kippeneiwit
Pinda & Tarwe
Ananas & Tomaat
Zalm & Kippeneiwit
Melk- eierensreening
Granen- en notenscreening
Groenten- en fruitscreening
Vlees- en visscreening

Wanneer uit de prescreening antilichamen worden gevonden bij bovenstaande voedingsmiddelen in IgG of IgG-4 kan vervolgonderzoek uitgevoerd worden binnen 1 of meerdere categorieën.
Goed om te weten: Wanneer dat binnen 1 maand plaatsvindt hoeft er niet opnieuw bloed worden geprikt.

Hoe werkt dat?

Bloed prikken

 1. Voor dit onderzoek moet er veneus (uit de ader) bloed worden geprikt. Dit kan ik niet zelf doen. Maar je kunt bloed laten prikken in het MIC (het centrum waar ik zit) op een tijdstip in overleg.
 2. De buisjes neem je mee naar ons consult op dezelfde dag. Deze stuur ik voor je op naar het lab. 
 3. De uitslag wordt binnen 2 weken verstuurd naar Voedingsadvies Alkmaar.
 4. Op basis van de uitkomst vragen we eventueel vervolgonderzoek aan.

Onderdeel van een traject

Deze test is een onderdeel van de verschillende trajecten die ik aanbied. De juiste vetzurenbalans is ontzettend belangrijk en staat aan de basis staat van een goede gezondheid. Maar helaas ben je er dan nog niet! Ook de juiste leefstijl, voeding en het aanvullen van tekorten is essentieel om je gezond en gelukkig te voelen!

Meten is weten. Zowel qua vetzuren, maar ook om de oorzaken van jouw disbalans vast te stellen. Hiervoor heb ik verschillende testmogelijkheden. Afhankelijk van je klachten en je wensen kunnen we kiezen voor verschillende vormen van bloedonderzoek of darmonderzoek. Bijvoorbeeld een EMB (Energetische Morfologische Bloedtest) of intolerantietest. Op basis van de uitkomsten kunnen we dan gericht aan de slag om jouw balans weer te herstellen in een aantal consulten. Hierin krijg je van mij persoonlijk orthomoleculair advies en heb je een mooi compleet pakket om grote stappen te maken in jouw gezondheid. 

Lees meer over de balanstrajecten voor volwassenen of kinderen.

Elk traject begint met een gratis digitale kennismaking. Dit kan via Teams of telefonisch.
We bespreken welk traject het meest geschikt is voor jouen kijken of er een wederzijdse klik is.

Lijkt je dat wat?

Resultaat & Persoonlijke aandacht

Waarom bij Voedingsadvies Alkmaar?

 • We starten met een gratis telefonische/digitale kennismaking, hierin bespreken we of dit traject bij je past en of er een wederzijdse klik is. As die er niet is, gaat het niet werken.
 • Bij mij kun je een persoonlijke benadering verwachten. Ik maak de tijd voor je, luister naar je en kom altijd met een persoonlijk advies.
 • Het adviesrapport wat je ontvangt is met aandacht gemaakt. Ik besteed hier veel tijd aan. Ik zoek alles tot op de bodem voor je uit.
 • Wanneer je tussentijds vastloopt of je weet het even niet kun je altijd contact met me opnemen. Ik denk dan graag met je mee.
 • Ik zeg waar het op staat. Je moet wel aan de bak. We willen graag resultaat!
 • Ik zal je nooit veroordelen als iets nog niet lukt, verandering kost namelijk tijd. 
 • De consulten kunnen eventueel ook via Teams, uitgezonderd de consulten waar we bloed voor moeten afnemen.
 • Het traject kan verder op maat gemaakt worden. De EMB kan bijvoorbeeld ook vervangen of aangevuld worden met intolerantietesten of darmonderzoek. Dat gaat altijd in overleg.
 • De trajecten duren 4 of 6 maanden. De inhoud qua onderzoeken wordt op maat gemaakt. Het is mogelijk om verschillende onderzoeken te combineren.