Voedselintolerantie darmen

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam maakt dan “IgG” antilichamen aan.

Symptomen van voedselintolerantie kunnen variëren van milde tot ernstige klachten.

Het verschil tussen een voedselallergie of een voedselintolerantie is dat er bij een voedselallergie IgE antilichamen worden aangemaakt. Ook is er dan sprake van een acute en heftige reactie. Bij intoleranties worden er IgG antilichamen aangemaakt en duurt het vaak langer voordat je reageert en is de reactie ook minder heftig.

Voedselintolerantie darmen

De oorzaak van voedselintoleranties komt vaak uit de darmen.

Wanneer de darmwand hyperpermeabel is (te doorlaatbaar) kunnen te grote stukjes nog niet goed verteerde eiwitten uit voedsel in de bloedbaan terecht komen.

Hier reageert ons immuunsysteem op, want die horen daar niet. Naast dat dit veel energie kost, kan uiteindelijk het immuunsysteem deze eiwitten gaan onthouden en aanmerken als ‘gevaarlijk’.

Wanneer jij dit voedingsmiddel dan eet gaat je lichaam hierop reageren. Je wordt intolerant of zelfs allergisch voor dit voedingsmiddel.

Het is daarom belangrijk om voedselintoleranties serieus te nemen en de triggerende voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden.

Natuurlijk is het slim om dan ondertussen wel iets aan je darmgezondheid gaan doen! Wanneer de darmwand weer is geheeld kun je deze voedingsmiddelen weer proberen te herintroduceren. Afhankelijk van de ernst van je voedselintolerantie kun je die voedingsmiddelen dan mogelijk weer verdragen.

Hoe kom ik erachter of ik een voedselintolerantie heb?

Om erachter te komen of je een voedselintolerantie hebt, zijn er drie opties die je kunt gebruiken:

  1. Het bijhouden van een voedseldagboek. Noteer wat je eet en hoe je je daarna voelt. Op deze manier kun je eventuele acute verbanden ontdekken tussen bepaalde voedingsmiddelen en klachten zoals buikpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel.
  2. Een eliminatiedieet. Hierbij ga je een aantal voedingsmiddelen uitsluiten. Voel je je beter? Dan ga je deze 1 voor 1 herintroduceren om te achterhalen welk voedingsmiddel jouw klachten veroorzaakt.
  3. Een bloedtest. Hierbij meet je of er bij bepaalde voedingsmiddelen IgG antilichamen worden aangemaakt en hoe heftig je reactie is. Mocht dit zo zijn, dan kun je gericht een bepaalde periode voedingsmiddelen uitsluiten.
De eerste twee methodes kosten vaak erg veel tijd. Ook kan de reactie op een voedingsmiddel bij een milde intolerantie tot wel 72 uur later pas intreden. Dus dan is het echt lastig om te achterhalen waar je op reageert.
 

Voedselintoleranties testen

Als orthomoleculair darmtherapeut kan ik intolerantieonderzoek voor je aanvragen. Op basis daarvan kunnen we samen op zoek gaan naar de oorzaak van de voedselintoleranties. Ik maak dan een individueel  behandelplan voor je met advies over voeding, leefstijl en supplementen.

We gaan aan de slag met het herstellen van je darmslijmvlies en het optimaliseren van jouw darmgezondheid.

Het is essentieel om samen te werken met een professional om de juiste aanpak te vinden voor het behandelen van voedselintolerantie in relatie tot de darmen.

Ik help je graag.

Afspraak maken

Klik op de groene knop hieronder om een afspraak te maken op een moment dat het jouw schikt. Dat kan zowel digitaal als face-to-face.

Jorien orthomoleculair therapeut