Biologisch eten, gezondheidswinst of een dief van je eigen portemonnee?

Waarom biologisch eten zo’n opmars heeft gemaakt

En het veel gezonder is

Biologische voeding is enorm opgekomen de afgelopen jaren. Waar dit vroeger vooral werd gekocht door de ‘geiten-wollen-sokken’, neemt de vraag naar biologisch enorm toe. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig aardig wat biologische producten. Biologische producten zijn een stuk duurder dan de reguliere, soms wel 3 keer zo duur. Is dat het wel waard, vraag je je misschien af? Persoonlijk denk ik dat het eten van biologisch voedsel zeker een groot gezondheidsvoordeel met zich meebrengt. Hieronder zie je per categorie waarom het beter zou zijn om voor biologisch te kiezen:

Groenten en fruit

Vooral groenten en fruit worden enorm bespoten. De controle hierop is minimaal, vooral als het geïmporteerd wordt van buiten Europa. Gesteld wordt dat als de hoeveelheid gif binnen bepaalde grenzen blijft dat het geen kwaad kan. Hier ben ik niet zo van overtuigd. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het stapeleffect van al die verschillende middelen bij elkaar. Sommige stukken fruit bevatten tientallen verschillende bestrijdingsmiddelen. Vooral kleine kinderlijfjes moeten hard werken om dit er weer uit te werken. Schillen heeft ook maar beperkt zin omdat de middelen door de schil heen dringen.  

Dierlijke producten (vlees, eieren, boter etc.)

Ik denk dat je dierlijke producten vooral biologisch zou moeten willen eten vanwege het dierenwelzijn, én voor je eigen gezondheid (en die van je gezin). Kijk eens op https://beterleven.dierenbescherming.nl en lees eens wat de betekenis is van de verschillende sterren op de voedingsmiddelen die je koopt en wat dit betekend heeft voor het dier wat nu in dat pakje zit. Denk bijvoorbeeld aan het (onverdoofd) knippen van snavels en staartjes. Toch wel heel zielig. Wanneer veel dieren in een kleine ruimte gehouden worden is de kans op het ontstaan van ziekten groter. Daarom krijgen deze dieren vaak preventief antibiotica. Door het eten van dit vlees krijg je dat zelf ook binnen en daar word ons lichaam dan weer niet zo blij van. Let op! Kijk goed op het etiket van producten waar ei aan is toegevoegd (mayonaise, salades etc.). Dit zijn lang niet altijd biologische- of scharrel eieren.

Granen (brood, pasta, rijst, havermout etc.)

Granen worden enorm bewerkt en bespoten. Het loont dus zeker om hier voor de biologische variant te gaan. En qua prijs valt dat over het algemeen nog steeds best wel mee! Een zakje biologische havermout koop je al voor iets meer dan een euro. Maar waarom biologisch brood zoveel meer moet kosten dan een ‘gewoon’ brood dat snap ik eigenlijk niet zo goed. Een alternatief is je eigen brood bakken! Leuk om te doen, lekker en een stuk goedkoper!

Duurder

Nu kan ik natuurlijk niet in je portemonnee kijken en ik snap echt wel dat niet voor iedereen is weggelegd. 100% biologisch gaat ook bijna niet. Maar wees je bewust van wat je koopt. Koop je groenten van het seizoen, dan valt de prijs vaak hartstikke mee. Ook biologische groenten als wortels, bietjes en kool zijn helemaal niet zo duur. Bespoten groenten is altijd beter dan geen groenten. Ten aanzien van vlees zou je ervoor kunnen kiezen om minder en/of minder vaak vlees te eten, maar als je het doet wel voor biologisch te gaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *