Waarom een gezonde bloedglucosespiegel aan de basis staat van je gezondheid.

Bloedglucosespiegel

Een van de voorwaarden voor een optimaal functionerend lichaam is een constante bloedsuikerspiegel.
Je kent misschien wel dat gevoel je je een beetje flauw voelt of misschien zelfs duizelig wanneer je opstaat. Dat is een teken van een lage bloedglucosespiegel. Dat geeft je het gevoel dat je iets moet eten. Het is een onprettig gevoel waar je je o.a. moe van kunt voelen, concentratieproblemen van kunt ervaren en/of behoorlijk chagrijnig van worden “hangry”.

Ik zal je wat vertellen over hoe dit systeem werkt.

Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. De belangrijkste bron van energie voor onze cellen en vooral onze hersenen. Wanneer we koolhydraten eten stijgt onze bloedglucosespiegel (ook wel “bloedsuikerspiegel” genoemd). Je krijgt even heel veel energie. Wanneer er te veel glucose in ons bloed zit gaat onze alvleesklier insuline produceren en vrijgeven. Insuline zorgt ervoor dat de glucose de cel in komt en stabiliseert op die manier de bloedglucosespiegel weer. Een mooi systeem op zich.

Helaas gaat het hier vaak mis. Doordat ons voedingspatroon tegenwoordig vooral uit koolhydraten bestaat en we te vaak eten op een dag moet er ook heel vaak insuline worden afgegeven. En dat levert verschillende problemen op.

De alvleesklier raakt overbelast

Wanneer de bloedglucosespiegel te hoog wordt moet er dus insuline worden geproduceerd. Maar eigenlijk is maar 2% van de taken van de alvleesklier hiervoor bedoeld. De overige 98% zou de alvleesklier bezig moeten zijn met het aanmaken van enzymen die ons helpen bij de spijsvertering. De alvleesklier raakt dus overbelast en komt onvoldoende toe aan het produceren van spijsverteringsenzymen. En dat leidt tot problemen met de vertering van voedsel. Denk aan klachten zoals obstipatie, of juist diarree, opgeblazen buiken en winderigheid.

Insulineresistentie & Diabetes type-2

Wanneer insuline maar aan de deur blijft kloppen van de bomvolle cel, worden de cel als het ware een beetje ‘doof’. Ze willen niet nog meer glucose. Ze worden minder gevoelig voor insuline: er ontstaat insulineresistentie. Dit is de voorloper van diabetes type-2. In 2020 waren er 1,4 miljoen Nederlanders met Diabetes. Het grootste gedeelte hiervan heeft type 2. En heel verdrietig, maar waar dit vroeger nog ouderdomssuiker werd genoemd is het nu de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen.

Overgewicht

Wanneer glucose niet de cel in kan omdat die al vol zitten (of minder gevoelig voor insuline zijn geworden), wordt glucose opgeslagen als reservevoorraad in de spieren in de vorm van glycogeen. Wanneer ook deze voorraad vol is wordt de glucose opgeslagen als vet. Wanneer sprake is van insulineresistentie is het dus hartstikke moeilijk om af te vallen. Er komt minder glucose de cel in en dus wordt er meer opgeslagen. Niet gek dat de kilo’s eraan vliegen.

Hormoonverstorend en meer..

Verder werkt insuline hormoonverstorend. Een verstoorde bloedglucosespiegel ligt bijvoorbeeld vaak ten grondslag aan PCOS.

Ook werkt insuline ontstekingsbevorderend. Teveel glucose in het bloed kan de groei van kankercellen versnellen, hart- en vaatziekten veroorzaken en het verouderingsproces versnellen.

Om suiker af te breken is ontzettend veel magnesium nodig. Dit mineraal speelt een rol in meer dan 300 processen in het lichaam en wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Een tekort maakt je o.a. gevoeliger voor stress.

Suiker

Suiker laat de bloedglucosespiegel natuurlijk het snelste stijgen. Vooral in de geraffineerde vorm; de witte tafelsuiker.

*Het gaat hier om de toegevoegde geraffineerde suikers. Niet om van nature aanwezige suikers.

Weet jij wat het advies is van de Wereldgezondheidsraad over de maximale hoeveel suiker* voor een volwassene per dag?

25 gram

Dat komt neer op 6,25 suikerklontjes. En dat is voor veel mensen best wel moeilijk. Een glas gewone cola van 250ml bevat al 22,5 gram. Een Snelle Jelle naturel zelfs 27 gram. Dat schiet al lekker op he?! Daarnaast wordt aan bijna alles suiker toegevoegd. Niet alleen producten waarbij het overduidelijk is, maar ook bij producten waar je dat misschien niet verwacht. Zoals thee, babyvoeding, brood, gedroogd fruit, vleeswaren en voorgekruid vlees. Op die manier kun je ongemerkt ook nog een paar gram naar binnen schuiven.

Leuk feitje: Rond 1800 leefden mensen ongeveer even lang als wij nu, zonder dat ze de beschikking hadden over de moderne geneeskunde. Zij aten naar schatting zo’n 4 gram suiker per dag.

Waarom zijn we zo gek op suiker?

Wij mensen zijn van nature zoetekauwen. Moedermelk is al zoet en vroeger in de oertijd waren we meer afhankelijk van zoet om te overleven. Daar waren we afhankelijk van het aanbod van de natuur. Vlees of vis, knollen, groenten en een beetje fruit. Als je dan fruit tegen kwam dan ging je je te buiten en dan was het weer even klaar. Er waren geen supermarkten met zoveel keuzes, vol met pakjes en zakjes en gezoete producten.  Ondanks dat we eigenlijk geen schaarste meer kennen zijn onze lichamen daar niet op aangepast. Onze voorkeur voor zoet is nog steeds hetzelfde. Dat maakt het ook vaak zo lastig om de gezonde keuze te maken. Vooral als je trek hebt!

6 tips om je bloedglucosespiegel constant te houden

  1. Eet niet te vaak, liefst 3 keer per dag. (Eet je nu veel vaker? Bouw dit dan rustig af).
  2. Zorg ervoor dat je maaltijden in balans zijn: voldoende gezonde vetten, vezels en eiwitten. Zo blijft je bloedglucosespiegel constant en heb je dus ook minder last van de bekende dips.
  3. Beweeg nuchter! Eerst bewegen en dan eten! Dit helpt ook enorm om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline.
  4. Eet zo min mogelijk suiker en haal het vooral uit natuurlijke bronnen zoals groenten en fruit.
  5. Vermijd frisdrank en vruchtensappen
  6. Eet 500 gram groenten per dag.

Wil jij onder begeleiding werken aan een gezonde bloedsuikerspiegel?

Zie ook: EMB-test.

Gerelateerde artikelen:

“Ik moet echt even wat eten want anders..”

“Product onder de loep: Snelle Jelle”