“Ik moet echt even wat eten want anders…”

Wanneer je regelmatig moet eten

Of denkt dat je dat moet..

Regelmatig hoor ik dit soort uitspraken voorbij komen:

“Ik moet echt eerst even lunchen hoor, anders red ik het niet tot half 1”.

“Nog even wat eten voordat ik op de fiets stap”. 

Misschien herken je deze uitspraken ook bij jezelf? Veel mensen zijn bang dat als ze niet op tijd eten dat ze dan niet lekker worden of flauwvallen. Maar is dat echt zo of zit dat alleen in je hoofd? 

Het hangt er een beetje vanaf. Als je lichaam gewend is om elke paar uur iets te eten dan kan het zijn dat je flauw wordt als je dat een keer niet doet. Doordat je vaak eet gaat je bloedsuikerspiegel namelijk schommelen, waardoor er een dip kan ontstaan. Je lichaam raakt ingesteld op het verteren van koolhydraten (suikers) in plaats van vet. Daarnaast is je lichaam alleen maar druk met het verteren van eten. Het lichaam komt onvoldoende toe aan de andere processen in je lichaam zoals het aanmaken van voldoende energie. 

Dus beter zou het zijn als je lichaam de vetreserves zou aanspreken in plaats van alleen maar koolhydraten willen verbranden. Door je lichaam aan te wennen minder vaak te eten en door minder koolhydraten te eten verandert dit. Je lichaam gaat dan je vetreserves aanspreken in plaats van suiker verbranden. En dat is gunstig voor je energieniveau! Vet levert veel energie, veel meer dan koolhydraten (suiker): 1 gram vet levert 9 kcal, t.o.v. 4 kcal bij 1 gram koolhydraten. Dus zelfs mensen met een heel laag vetpercentage hebben op die manier dus een behoorlijke bron van energie bij zich. 1 kilo vet is genoeg voor 9000 kcal. Daar kom je wel een paar uurtjes mee door!

Bovendien is het eigenlijk veel gezonder om eerst te bewegen én dan te eten. Zo zijn we (nog steeds) geprogrammeerd. De jagers en verzamelaars van vroeger moesten eerst eten verzamelen en konden dan pas eten. In mijn praktijk hoor ik best vaak dat mensen met tegenzin ontbijten. Voor hen was het echt een verademing om dat uit te stellen en zat het echt in hun hoofd. Ze kwamen erachter dat ze eigenlijk prima eerst kunnen fietsen naar hun werk voor het ontbijt. Dat ze echt niet flauwvallen of zich zelfs maar flauw voelen.

Hoe doe je dat dan?

Dan eet je gewoon wanneer je trek krijgt je ontbijt. Dus bijvoorbeeld om 10 uur. Dan schuif je je lunch een beetje op tot bijvoorbeeld 14:00 en daarna nog je avondeten. Wat ik dus niet probeer te zeggen in deze blog is dat je moet stoppen met eten. Nee, je eet drie keer per dag een voedzame maaltijd, waarna je je echt verzadigd voelt. Niet overvol, maar wel het gevoel van zo ik red het wel even een tijdje. Dat bereik je vooral door voldoende eiwitten en vetten te eten. Het liefst bevat elke maaltijd voldoende eiwitten, onverzadigd vet en wat koolhydraten in de vorm van groenten. Beperk het eten van brood want die gaat je niet helpen bij de vetverbranding. Brood heeft namelijk een grote invloed op de bloedsuikerspiegel. En eet je brood, zorg er dan voor dat deze rijkelijk is belegd met roomboter en eiwitrijke voeding, zoals een stuk gekookte kip, vette vis of ei en een berg groenten. Op die manier heb je ook minder broodjes nodig om vol te raken. En je blijft dus langer verzadigd! Dan heb je geen behoeften meer aan al die tussendoortjes en komt je lijf toe aan bijvoorbeeld het aanmaken van energie of voldoende melatonine zodat je lekker slaapt! Geef je spijsvertering dus meer rust door minder vaak te eten.


Afspraak

Wil jij leren hoe je je bloedsuikerspiegel meer stabiel houdt en je lichaam te leren om vet te verbranden in plaats van koolhydraten? Neem dan contact met me op!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *