Last van vaginale schimmelinfecties?

Last van vaginale schimmelinfecties?

Jeuk, een branderig gevoel en meer afscheiding zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een vaginale schimmelinfectie. Heel vervelend, vooral als dit steeds maar terug komt. Er zijn verschillende crèmes en pillen die je kunt gebruiken, alleen los je daar de oorzaak niet mee op. Sterker nog, deze brengen de flora vaak nog meer uit balans. 

Vaginale Probiotica kan wel helpen om de balans te herstellen. Maar ga ondertussen wel aan de slag om de oorzaak op te lossen, want anders blijft het symptoom bestrijden en komt het weer terug.

Vaginale flora

Net als de darmen heeft het slijmvlies van de vagina ook een eigen flora. Deze zou vooral uit Lactobacillen moeten bestaan. Deze bacteriën produceren melkzuur wat ervoor zorgt dat de vagina de juiste zuurgraad behoudt, in het geval van de vagina is dat vrij zuur. Zij heeft een PH van tussen de 3,5 en 4,5.

Dat hoort zo. Deze lage zuurgraad zorgt voor het ideale milieu voor de darmflora. Een hogere zuurgraad geeft ‘verkeerde’ bacteriën en schimmels de kans om te overgroeien waardoor er een disbalans ontstaat.

Die zuurgraad wordt beïnvloed door zowel interne factoren (voeding) als externe factoren die bijdragen aan een gezond vaginaal milieu. Het is belangrijk dat je de juiste vetzuren, vitaminen en mineralen binnen krijgt om het slijmvlies gezond te houden. Denk aan omega 3, vitamine A en E, foliumzuur en calcium.

Daarnaast is de juiste voeding ook heel belangrijk. Schimmels voeden zich met suiker, dus het is verstandig om suiker zoveel mogelijk vermijden. Zowel de toegevoegde suiker als snelle suikers in de vorm van bijvoorbeeld wit brood hebben hier invloed op. Eet veel groenten en fruit en drink voldoende water en kruidenthee. 

5 tips om de externe factoren aan te pakken:

  1. Was je vagina alleen met water en dus niet met (vaginale) zeep. Hierdoor verstoor je de flora van je vagina.
  2. Was je vagina dagelijks, maar niet meerdere keren per dag.
  3. Ga altijd plassen na het vrijen en spoel daarna je vagina met water. Speeksel en water hebben een negatieve invloed om de flora.
  4. Draag katoenen ondergoed en vermijdt strings even (daardoor komen bacteriën vanuit je anus gemakkelijker in contact met je vagina).
  5. Het is ook belangrijk dat je partner zorgt voor een goede hygiëne! Mannen hebben er vaak minder last van, maar kunnen de schimmels wel bij zich dragen waardoor je steeds weer opnieuw wordt ‘besmet’.

Hulp nodig met het overwinnen van je vaginale schimmelinfecties? Wil je weten welke aanpassingen in je voedingspatroon handig zijn en welke supplementen bij jou passen?

Plan hier een gratis kennismakingsgesprek.