What doesn’t kill you ontregelt je hormonen

“What doesn’t kill you makes you stronger” gaat helaas voor je gezondheid niet altijd op.

In mijn praktijk zie ik regelmatig vrouwen met een hormonale onbalans. Vermoeid, niet happy, moeite met afvallen, PMS etc.

Hiervoor zijn grofweg twee oorzaken aan te merken:

1. teveel stress
2. een overbelaste lever 

Over die tweede oorzaak gaat dit bericht.

Onze lever is op de huid na, het grootste orgaan in ons lichaam. En dat is niet voor niets, want het is ook een heel belangrijk orgaan. De lever beschermt ons tegen schadelijke invloeden van binnen en buiten af.  En poeh, wat heeft de lever het daar tegenwoordig druk mee.

Want die invloeden van buitenaf blijven maar toenemen. Denk aan:

  • Luchtvervuiling
  • Straling
  • Bestrijdingsmiddelen
  • BPA (weekmakers)
  • Xeno-oestrogenen (bijv. soja, anticonceptie)
  • Medicatie
  • Toevoegingen aan ons eten (kleurstoffen, conserveringsmiddelen etc.)
  • Roken
  • Alcohol

Het aantal chemische stoffen wat wordt verwerkt in voeding en op producten die wij gebruiken (bijvoorbeeld meubels) blijft maar toenemen. Er zijn nu zo’n 80.000 chemische stoffen in omloop waarvan er een paar honderd zijn getest op veiligheid. Per dag komen we daar een flink aantal keren mee in aanraking.

En dan moet onze lever aan de slag. Maar naast het afbreken van schadelijke stoffen heeft de lever nog veel meer taken. Zoals het afbreken en omzetten van hormonen. 

En je voelt misschien al aankomen dat daar de crux ligt. Want als jouw lever het al ontzettend druk heeft met het afbreken van al die toxinen (giftige stoffen), dan kun je je misschien voorstellen dat andere taken even op de wachtlijst komen te staan. 

Bijvoorbeeld het afbreken van teveel oestrogeen. Dit kan leiden tot een teveel aan oestrogeen in het lichaam: oestrogeendominantieOestrogeen moet in verhouding zijn met progesteron. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen domineert kan dat allerlei klachten geven zoals PMS, pijnlijke borsten, migraine en onvruchtbaarheid. 

Maar ook het omzetten van je schildklierhormoon naar de actieve vorm (T3) gebeurt in de lever. Een tekort aan T3 geeft verschillende klachten zoals vermoeidheid, koude handen en voeten, haaruitval, droge huid, obstipatie, depressieve klachten.

Hormonen zijn dus ontzettend belangrijk. Wanneer hier een verstoring in optreedt veroorzaakt dat vaak een kettingreactie aan klachten. Zowel lichamelijk als psychisch. Dit wordt ervaren als een totale disbalans. Niet fijn! 

Wat doe je eraan?

Een belangrijk onderdeel van het herstellen van een hormonale onbalans is het ontlasten van je lever. 

Helaas kun je niet 1,2,3 even iets aan de luchtkwaliteit veranderen. (Hoogstens kun je ervoor kiezen om in plaats van langs de snelweg op een plek te gaan wonen met minder verkeer). 

Gelukkig zijn er een aantal dingen die relatief gemakkelijk zijn om aan te passen waar je lever je dankbaar voor zal zijn:

4 tips:

  1. Check je gootsteenkastje: vervang je schoonmaakmiddelen door EKO middelen. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou!
  2. Check je badkamerkastje: in cosmetica en verzorgingsproducten vind je veel hormoonverstorende en toxische stoffen terug. Vervang deze stap voor stap door natuurlijke merken zoals Weleda, Lavera & Dr. Hauschka. De app ‘clean beauty” kan je helpen bepalen of er schadelijke stoffen zitten in je dagcreme, mascara, shampoo, bodylotion, make-up remover etc. 
  3. Eet zoveel mogelijk biologisch: bestrijdingsmiddelen zijn echt een grote belasting voor onze lever. Biologische boeren vermijden deze of kiezen voor een natuurlijke variant. Bijkomend voordeel: je groenten en fruit bevat meer vitaminen en mineralen! Biologisch vlees bevat geen antibiotica en groeihormonen.
  4. Kook zoveel mogelijk zelf met verse producten. Mijdt producten met conserveringsmiddelen, smaakversterkers en (onnatuurlijke) kleurstoffen.

Hormonen van slag?

Heb je het idee dat jouw hormonen zijn ontregeld en wil je je weer fit en gezond voelen?

Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in en dan bespreken we welk traject het beste bij jou past.