Granen en de obesitas mus

Een paar jaar geleden waren we in de herfstvakantie naar de Eemhof.

De eerste ochtend zaten we lekker op het balkon een broodje te eten en binnen mum van tijd stikte het er van de musjes. Super schattig natuurlijk, dus de musjes ook wat brood. De kids vonden het fantastisch! 

Maar wat ons opviel was dat die musjes echt enorm dik waren. Van sommige was het een wonder dat ze überhaupt nog konden vliegen. Die musjes hadden het wel goed in Centerparcs en bleven lekker in de buurt waar ze door iedereen werden gevoerd. En ik schat zo in dat dat vooral met brood gebeurde. 

Als je nu eens kijkt naar het gemiddelde eetpatroon van de Nederlander dan bevat deze ook behoorlijk wat granen. Muesli of brood voor het ontbijt, een koekje bij de koffie, een stapeltje bammetjes mee voor de lunch, nog een liga om 4 uur, ‘s avonds een bord pasta en misschien nog een koekje (of twee) bij de thee.

Dan zie je hoeveel granen er (ongemerkt) naar binnen gaan. En als je dan bedenkt dat zo’n 50% van de Nederlandse bevolking te zwaar is, dan lijkt er een hele simpele oplossing.. Minder granen eten!

“Wat moet ik dan eten?”, vraag je je misschien af. 

Wat dacht je van groenten? Fruit? Noten, zaden, pitten? Knollen, bollen, paddenstoelen, eitjes, vlees, vis. Er blijft echt nog een hoop over, alleen het is even omschakelen. Voor deze voeding zijn wij mensen  gemaakt. Deze voeding voorziet ons ook van de bouw- en brandstoffen die we nodig hebben. Wanneer we minder granen eten is er ook meer ruimte voor groenten bijvoorbeeld.

Eet lekker een salade tussen de middag of een soepje. Maak pasta van courgette of wortel en vervang je koekje door een handje nootjes.

Vooral glutenhoudende granen, zoals tarwe, spelt en rogge, hebben echt flink wat nadelen. Ze worden namelijk afgebroken met behulp van een enzym dat DPP-IV heet. Dit enzym breekt o.a. ook melk en soja af.

Maar wanneer we hier teveel van eten hebben we onvoldoende DPP-IV tot onze beschikking.

En het lastige hiervan is dat DPP-IV ook zorgt voor het intact houden van onze darmwand. Dit kan leiden tot allerlei klachten waaronder allerlei darmklachten.

Daarnaast laten granen de bloedsuikerspiegel snel stijgen en bevatten ze gewoon best wat calorieën. En omdat je lekker door kunt blijven eten van zo’n lekker vers broodje eet je ongemerkt al snel teveel. En dan krijg je dus hetzelfde probleem als die musjes.. 

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken op weg naar een gezonder eetpatroon?

Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in en dan bespreken we welk traject het beste bij jou past.