Van deze voeding worden je kinderen gezond groot

Voeding waar je van groeit en bloeit

Met alle bouwstoffen om te groeien en ontwikkelen

Watermeloen met hartjes gevuld met blauwe bessen.

Wat kinderen nodig hebben, is niet alleen voeding waar ze energie van krijgen, maar vooral van voeding die hun lijf voorziet van bouwstoffen om te groeien en te ontwikkelen.
Bouwstoffen zijn o.a. eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen.
Deze vind je vooral terug in voeding die onbewerkt is; de zogenaamde ‘Whole foods’.
Dat is eigenlijk voeding zoals je het ook terug vindt in de natuur, zoals groenten, fruit, knollen en bollen, zaden en pitten, noten, vlees, vis en eieren. 

Helaas bestaat het Westerse voedingspatroon hier maar voor een klein deel uit. En dat merken we.. Onze lichamen zijn sinds de oertijd nog nauwelijks aangepast, maar dat kun je niet zeggen van onze voeding!
Sinds de introductie van granen en bewerkte voeding zijn mensen alleen maar ongezonder geworden.
We hoeven niet meer te jagen. We hoeven alleen nog maar de koelkast open te trekken, de supermarkt in te lopen of onze telefoon te pakken om eten te bestellen.
Er zijn tegenwoordig steeds meer chronisch zieke mensen en steeds meer mensen ontwikkelen hart- en vaatziekten en kanker.
Niet alleen volwassenen, ook onze kinderen worden steeds ongezonder. Vroeger werd diabetes nog ‘oudersdomssuiker’ genoemd. Tegenwoordig is het de meest voorkomende chronische aandoening onder kinderen. En dat is echt niet toevallig. Hier heeft leefstijl en voeding heel veel invloed op. 

Vroeger werd diabetes nog ‘ouderdomssuiker’ genoemd.
Tegenwoordig is het de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen.

Het goede nieuws is dus dat wij, ouders, daar iets aan kunnen veranderen! 

Hoe doe ik dat dan? Heb je tips?

Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van het voedingspatroon van je kind bestaat uit natuurlijke voeding en uit voeding waar voedingsstoffen in zitten. Geen vulling, maar voeding! Hier wat tips:

  1. Geef niet alleen bij het avond eten groenten, maar stop ook groenten in de lunchtrommel en/of geef tussendoor wat rauwkost. Verstop groenten in pannenkoekjes, pastasaus of in een smoothie.
  2. Kook zoveel mogelijk zelf met verse ingrediënten en kruiden. Gebruik geen pakjes en zakjes en kant-en-klare kruidenmixen.
  3. Varieer zoveel mogelijk!
  4. Beperk het gebruik van glutenbevattende granen (met name tarwe). Vervang eens een boterham door een banaan.
  5. Zorg ervoor dat je kind voldoende eiwitten binnen krijgt uit ei, vlees, vis, noten/zaden/pitten.
  6. Zorg ervoor dat je kind gezonde vetten binnen krijgt, een beetje olijfolie, avocado-olie, hazelnotenolie etc. over de groenten, roomboter op brood, zet regelmatig vette vis op het menu en geef je kind regelmatig nootjes. Vermijd margarine! Deze bevat geen gezonde vetten, maar transvetten en die wil je het liefst niet in het lijf van je kind hebben.
  7. Geef je kind zoveel mogelijk water en thee (zonder suiker).


Kun je wel wat hulp gebruiken bij een gezond voedingspatroon voor je kind?

Maak dan gerust een afspraak voor een gratis intakegesprek.