Medicine Vitamin Prevention Tablets  - Sztrapacska74 / Pixabay

Supplementen zijn niet eng!

Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen dus.. Supplementen zijn niet eng! Ja, natuurlijk kun je bij (sommige) supplementen ook teveel nemen en kun je dan last van bijwerkingen krijgen. Dus je moet er wel verstandig mee omgaan. Maar over het algemeen gebeurt dat echt niet snel. En vertel eens, ken jij medicijnen zonder bijwerkingen?

Regelmatig worden er in de media dingen geroepen door mensen die pretenderen er verstand van te hebben. Helaas zijn dit vaak mensen met aanzien zoals een hoogleraar. Dan roept er één op BNR dat je op moet passen met een multivitamine en dan worden mensen toch terughoudend in het gebruik van supplementen. Ik vraag me echt af in hoeverre hij de laatste onderzoeken heeft gelezen en weet waar hij het over heeft. Want voldoende vitaminen en mineralen halen uit je dagelijkse voeding tegenwoordig is echt een utopie.

Niet alleen omdat het vaak ontbreekt aan variatie en voldoende groenten en fruit, maar ook omdat de hoeveelheden vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit echt drastisch zijn gezakt de afgelopen jaren.

De landbouwgrond is totaal uitgeput en dat zien we ook terug aan het gehalte vitaminen en mineralen in ons groenten en fruit. Biologisch groenten en fruit komt veel beter uit, maar dan nog is het niet meer wat het ooit is geweest.

Kijk maar naar de tabel hieronder waarin de vitaminen en mineralen uit 1985, 1996 en 2002 met elkaar zijn vergeleken. We kunnen zelf wel bedenken waar we dan ongeveer in 2020 zouden uitkomen..

Een belangrijke functie

Vitaminen en mineralen zijn er niet voor de ‘fun’. Ze hebben hele belangrijke functies in je lichaam. In je lichaam spelen zich talloze processen af, de hele dag door. En voor deze processen zijn brandstoffen nodig en co-factoren; je raadt het al: vitaminen en mineralen!
Zijn deze niet (voldoende) beschikbaar, dan functioneert je lichaam dus ook niet optimaal! En als dit maar lang genoeg door gaat dan ga je vanzelf iets mankeren.
Menigeen beland dan bij de (huis)arts en wordt behandeld met medicatie. Medicatie mét bijwerkingen, met stoffen die niet lichaamseigen zijn. Stoffen die je lever belasten en soms andere aandoeningen veroorzaken. In mindere of meerdere mate natuurlijk.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen medicatie, soms kan het echt niet anders. Maar ik ben wél voor preventie! En volgens mij kun je dat veel beter doen met lichaamseigen stoffen, of stoffen die gebaseerd zijn op planten (fytotherapie)! Wat denk jij?

Een kleine kanttekening

Ga niet zomaar zelf iets slikken en kies voor een echt goed merk. Want met de synthetische goedkope vitamines kan je lichaam niet zoveel. Die kunnen niet worden opgenomen. Sterker nog, die kunnen wél schadelijk zijn. Inactieve vitamine B6 kunnen worden gestapeld bijvoorbeeld en daar kun je hele vervelende klachten van krijgen.
Gebruik je medicatie of heb je gezondheidsklachten, win dan advies in, want supplementen kunnen interactie geven met medicatie.

Maar weet dat vitaminen en mineralen echt heel hard nodig zijn voor je gezondheid. Afhankelijk van je situatie heb je weer andere behoeften. Je geslacht, leeftijd, en je leefstijl hebben hier bijvoorbeeld invloed op. Wanneer je lichaam ouder wordt, maakt je lichaam sommige vitamines minder aan. Ook krijgt het lichaam meer moeite met de omzetting naar de juiste vorm. Denk maar aan het advies om meer vitamine D te nemen boven je 70e. Ook tijdens een zwangerschap heeft het lichaam andere behoeften. En bij kinderen is het wéér een ander verhaal.

En natuurlijk staat gezonde voeding nog steeds op nummer 1.
Voedingssupplementen mogen hier nooit voor in de plaats komen. Maar ze kunnen wel een mooie aanvulling zijn! 🙂

Wil jij weten welke suppletie voor jou goed zou zijn?

Neem contact met me op voor een suppletieconsult