Experiment bloedglucosemonitor deel 1

Tromgeroffel…. De eerste resultaten.

Nu één week verder met mijn experimentje.

Ik vind het leuk om dat eens te monitoren bij mezelf. Vooral ook omdat ik zwangerschapsdiabetes heb gehad bij mijn eerste en ik mezelf zie als iemand die gevoelig is voor suiker.

Ter info, een gezonde bloedglucosespiegel zit ongeveer tussen de 4 en 9 nmol/L. Nuchter, net na het opstaan, moet deze onder de 6,1 nmol/L zijn.

Dit zijn mijn bevindingen van week 1:

Allereerst ook ter verduidelijking op mijn eerdere post: niet alleen voeding is van invloed op de bloedglucosespiegel.

Stress en slaap bijvoorbeeld ook. En dat heb ik ook wel gemerkt! En zeker ook in ogenschouw genomen afgelopen week.

Vorige week had ik best een hele drukke week en voelde ik me wel wat vermoeid. Ik merkte dat dit zich bij mij vooral uitte in lage waarden op rustmomenten (‘s nachts). Tegelijkertijd piekte hij een keer toen ik me wat gestresst en zenuwachtig voelde.

Ook had ik een paar keer een supplement geslikt dat de bloedglucosespiegel zou moeten reguleren. Die heb ik maar even links laten liggen. Ook heb ik gehoord dat de waarden van de sensor mogelijk beïnvloed kunnen worden als je er lang op ligt.

Ook interessant om te zien was hoe mijn perfectionistische neigingen even met me aan de loop wilden gaan. Ook dit wilde ik heel graag heel goed doen. Ondanks het experiment wilde ik eigenlijk geen uitschieters.

Hehe lastige opgave natuurlijk. 🤓

Op het moment dat ik me dat realiseerde ging dat een stuk beter. Ook was toen even de piekdrukte in mijn week voorbij, dat is ook helpend natuurlijk.

Deze effecten van voeding:

Op zich niet verwonderlijk, maar toch ‘schrok’ ik er een beetje van. Een uitschieter tot 10,5 na een Radler 0.0. Dit is natuurlijk gewoon vloeibare suiker en neem je dus heel snel op. Ik drink eigenlijk nooit frisdank gelukkig, want dat had dus wel een flink effect. Dat vind ik het dan persoonlijk eigenlijk niet waard, ik kan prima zonder. Het had overigens waarschijnlijk wel geholpen als ik er iets naast had gegeten van groenten of nootjes.

Dierlijke eiwitten lijken mijn waarden redelijk ongemoeid te laten. Een salade caprèse (mozzarella, tomaat en basilicum met olijfolie) liet mijn bloedglucosespiegel netjes stabiel.

Ook mijn salades hebben weinig effect op mijn waarden gehad. En vooral het toevoegen van (flink) vezels (groenten) aan zetmeelrijke voeding werkt erg goed.

Doe ik dat niet dan zie ik dat ook echt terug aan mijn waarden. Vooral bij zetmeel (zoals aardappels) en bij brood. Dat vermoeden had ik eigenlijk al, want na een broodje heb ik de neiging om flink in te kakken. En dat constateerde ik tijdens mijn zwangerschaps(diabetes) ook al, dat vooral dat broodje een grote invloed heeft.

Verrassend vond ik dat er eigenlijk weinig gebeurde na het drinken van wijn. Zowel met een paar nootjes ernaast als zonder (wat je allemaal al niet over moet hebben voor zo’n experiment he 😇 ). Hiermee zeg ik natuurlijk niet dat ik voortaan elke dag wijn ga drinken, want ik word er nog steeds niet fitter van wakker..

Een ander opvallend moment vorige week was een hypo na het mediteren (na het sporten). Dat vind ik wel een interessante. Ik voelde me op dat moment niet zo fijn, maar dat ik theoretisch met meditatie mijn waarden kan verlagen wanneer ze (te) hoog zijn vind ik wel heel interessant. Ik ga eens kijken of ik hier meer over terug kan vinden, daar zal vast wel iemand onderzoek naar hebben gedaan.

Waar ik nog wel nieuwsgierig naar ben is het effect van de cyclus op de bloedglucosespiegel bij vrouwen. Zelf zit ik nu rond mijn eisprong. Dus volgende week is dat alweer heel anders.

Dus ik kijk met nieuwsgierigheid naar week 2!

Iedereen kan de eerste sensor gratis aanvragen dus wil je weten hoe het voor jou zit, dan kun je dat een keer doen!

Disclaimer: Hoe je op voeding reageert is per persoon afhankelijk. Dus het kan best zijn dat als jij zou gaan meten dat je andere uitkomsten zou krijgen. De gevoeligheid voor insuline en voeding zijn o.a. afhankelijk van je darm microbioom. Daarnaast is 2 weken natuurlijk veel te kort om conclusies aan te verbinden.