Experiment bloedglucosemeter deel 2

Hij is weer uit mijn arm, jeeh!!

Voordat ik vertel hoe ik week 2 heb ervaren is het misschien goed dat ik eerst nog iets meer vertel over de bloedglucosespiegel (bloedsuikerspiegel).

Waarom is dit nu belangrijk?

Wanneer we iets eten met koolhydraten erin stijgt onze bloedglucosespiegel. Want koolhydraten worden omgezet in glucose. Een belangrijke brandstof voor ons lichaam.

Als reactie daarop maakt onze alvleesklier insuline aan. Insuline is nodig om ervoor te zorgen dat glucose de cel in komt. De cel heeft receptoren waarop verschillende stofjes kunnen ‘aankoppelen’. Hieronder leg ik uit hoe dat ongeveer werkt:

Op de cel zitten receptoren, voor dit voorbeeld noemen we ze even slotjes (net als in de deur). Insuline heeft de sleutel van deze slotjes van de cel in zijn zak. Zodra hij bij de cel aankomt steekt hij de sleutel in het slot en laat de glucose de cel in. Maar wanneer dit te vaak gebeurt en de cel vol zit met glucose, mag die glucose de cel niet meer in. De cel gaat dan wat van die slotjes afstoten, want die raakt een beetje geïrriteerd van die opdringerige insuline.

Het gevolg: de cel wordt minder gevoelig voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. Wanneer glucose niet opgenomen kan worden in de cellen wordt het opgeslagen als vet.

Insulineresistentie kan uiteindelijk leiden tot Diabetes type 2.

Waarschijnlijk hebben we nog nooit zoveel koolhydraten gegeten en gedronken als nu. Hierdoor moet ons lichaam meer en veel vaker insuline aanmaken. Daar is onze alvleesklier eigenlijk niet op gemaakt. De belangrijkste taak is namelijk het produceren van spijsverteringsenzymen. Dus ook spijsverteringsproblemen liggen op de loer. En of dat nog niet genoeg is, is insuline ook nog eens hormoonverstorend. Zo is bijvoorbeeld bekend dat er een relatie is tussen PCOS en insulineresistentie.

Genoeg redenen dus om de bloedglucosewaarden binnen de perken te willen houden! Toch?

Naast teveel koolhydraten wordt onze bloedglucosespiegel ook beïnvloed door andere factoren zoals stress en bewegen.

Ok, dan mijn bevindingen nu ik de 2 weken vol heb gemaakt.

Wat ik vaak adviseer is om ervoor te zorgen dat de maaltijden niet alleen uit koolhydraten bestaan, maar ook uit eiwitten, vezels en gezonde vetten. Dit helpt om de bloedglucosespiegel minder te laten pieken. Wat ik daar zelf van heb gemerkt is dat dat werkt, maar dat ik er best wel wat tegenover moet zetten. Vooral bij voeding zoals rijst en aardappels, die veel zetmeel bevatten en een hoge glycemische index hebben (de snelheid waarin je bloedglucosespiegel stijgt door koolhydraten), moest ik er wel flink wat groenten (vezels) bij eten en zorgen voor voldoende eiwitten en gezonde vetten.

Ik heb een tijdje volgens Paleo principes gegeten, waarbij ik geen rijst, (gewone) aardappels, pasta etc. at. Dat scheelt enorm veel koolhydraten en dus pieken en dalen in je bloedglucosespiegel. In groenten en fruit zitten natuurlijk ook koolhydraten, even voor de duidelijkheid. Maar wel véél minder dan in bijvoorbeeld rijst, aardappels of pasta. Eigenlijk ben ik hier vanaf gestapt door mijn kids, want die hebben gewoon wel wat meer koolhydraten nodig en dan eet je vanzelf mee. Dus dit experimentje gaf mij wel weer het inzicht dat dat voor mij eigenlijk helemaal niet nodig is! Dus dit ga ik zeker weer minderen.

Dit is voor mij persoonlijk he. Heb je bijvoorbeeld moeite om op gewicht te blijven, dan kan het wel handig zijn om meer koolhydraten te eten.

Beweging

Ook beweging is een belangrijke factor om die bloedglucosewaarden te reguleren. Want dat gaat 2 kanten op.

Wanneer je beweegt wordt alle beschikbare glucose verbrand en daarna wordt glycogeen (voorraadje glucose in de spieren en de lever) aangesproken om je van energie te voorzien. Dus dan stijgt je bloedglucosespiegel een beetje. Maar andersom verbruik je natuurlijk ook glucose wanneer je gaat bewegen en daardoor zakt hij weer. Ook dit zag ik duidelijk terug aan mijn waarden. En daar hoef je echt niet heel intensief voor te sporten. Vooral als je een zittend beroep hebt, kan het zomaar gebeuren dat je een paar uur voor je laptop zit. Dan even bewegen of wandelen doet wonderen!

Regelmatig bewegen is dus ook voor je bloedglucosewaarden aan te bevelen!

Gevoeligheid gedurende de dag

In de theorie wordt gezegd dat mensen over het algemeen in de ochtend beter in staat zijn om glucose af te breken dan later op de dag. Daarom wordt soms ook fruit (fructose+glucose) geadviseerd aan het begin van de dag.

Ik vond het grappig om dat bevestigd te zien in mijn eigen waarden. Hoewel mijn waarden meestal nog prima binnen de grensgebieden lagen, zag ik toch een trend dat ze iets stegen naar mate de dag vorderde. Voor mij nog een bevestiging om het zwaartepunt qua koolhydraten niet op mijn diner te leggen. Gekookte en afgekoelde rijst en aardappels hebben ook echt voordelen voor je darmgezondheid omdat ze resistent zetmeel bevatten. Dit probeer ik daarom zeker 1 keer per week te eten. Maar ze zijn tegelijkertijd wel een enorme bron van zetmeel waarmee de bloedglucosespiegel dus snel stijgt. Dus liever eet ik dat bij de lunch in plaats van bij het avondeten.

Bluetooth

Fijn om op deze manier met de sensor meer inzicht te kunnen krijgen! Ik kan me voorstellen dat het prettig is voor mensen dat ze niet meerdere keren hoeven te prikken. De eerste dagen voelde ik de sensor best wel zitten en een groot nadeel vind ik dat je dus de hele dag ‘Bluetooth in je arm hebt’ en de Bluetooth op je telefoon aan moet laten staan. Dat probeer ik normaal gesproken zoveel mogelijk te beperken.

Het was leuk om eens te bekijken en ik hoop dat het niet alleen mij, maar ook jou meer inzicht heeft gegeven in het belang en de werking van de bloedglucosespiegel!