Voedingssupplementen, onzin of doen?

Als je gezond eet, heb je ze niet nodig..

Of wel?

Denk je dat jij voldoende vitaminen binnen krijgt uit je voeding, omdat je best gezond eet? Helaas, dan moet ik je teleurstellen.

Zelf als je heel gevarieerd eet is het niet (meer) mogelijk om voldoende vitaminen uit je voeding te halen. En dat heeft meerdere redenen. De eerste is dat de landbouwgrond is uitgeput, waardoor de grond minder vitaminen en mineralen meegeeft aan de groenen het fruit. Biologische groenten en fruit bevatten meer vitaminen en mineralen, omdat er anders met de landbouwgrond wordt omgegaan. Ten tweede heeft ons lichaam meer vitaminen en mineralen nodig om ons lichaam te reinigen. Zowel interne als externe invloeden spelen hierin een rol. Intern: we krijgen veel meer gifstoffen binnen door alle toevoegingen in ons eten en het bespoten voedsel. Extern: we worden veel meer dan vroeger blootgesteld aan straling en milieuverontreiniging. Ons lichaam moet dus harder werken om al die gifstoffen er weer uit te werken en daarvoor zijn die vitaminen en mineralen hard nodig!

Slik je geen voedingssupplementen om je vitamine- en mineralenniveau op peil te houden dan loop je het risico op een tekort. Hierbij kun je onderscheid maken in een absoluut tekort en een relatief tekort. Een absoluut tekort is vrij gemakkelijk op te sporen door middel van bloedonderzoek via bijvoorbeeld de huisarts. Dit betekent dat je onder de gestelde grenzen komt en hier gaan vaak ernstige klachten mee gepaard. Bij een relatief tekort vallen je bloedwaarden nog binnen de gestelde normen, maar heb je niet voldoende vitaminen en mineralen in je bloed om optimaal te functioneren. Overleven is het hoofddoel van je lichaam en op die manier prioriteert je lichaam ook de verdeling van de vitaminen en mineralen. Dus de belangrijkste functies en processen in je lijf worden voorzien van vitaminen en mineralen en de rest volgt als er nog wat over is. Het gevolg hiervan is het ontwikkelen van de meest uiteenlopende vage gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, brandend maagzuur, vermoeidheid etc.

Om optimaal te functioneren heeft je lichaam dus optimale hoeveelheden voedingsstoffen nodig. Dagelijks een aanvulling op je voeding is dus een goed idee! Even een strenge toevoeging: ik onderstreep “aanvulling” niet voor niets, het mag nooit een vervanging zijn van gezonde voeding! Het gaat juist om de combinatie daarvan!

Kies een multivitaminen van een goed merk met een ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) tussen de 50% en 100%. Kies voor een supplement gebaseerd op zoveel mogelijk natuurlijke vitaminen en neem deze in tijdens de maaltijd.

Nog even een tip als afsluiter:

Drink geen cafeïne (groene of zwarte thee, koffie, cola etc.) tijdens het eten. Dit bindt zich namelijk aan vitaminen en mineralen waardoor je deze ongebruikt weer uit plast. Zonde! Wacht hier even een half uurtje mee.

Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *