Product onder de loep: Wicky Aardbei

In deze “Product onder de loep” categorie zal ik analyseren wat de zogenaamde “Netto gezondheidswaarde” is van producten? De Netto gezondheidswaarde is een optelsom van de positieve en negatieve eigenschappen (ingrediënten) van een product.

Deze keer Wicky Aardbei. Regelmatig zie ik ze voorbij komen op de school van mijn zoontje, de vrolijke pakjes Wicky. Maar hoe gezond zijn deze pakjes drinken?

Wat is de zogenaamde “Netto gezondheidswaarde”? 
Het verschil tussen de positieve en negatieve eigenschappen (ingrediënten) van een product.

Wicky Aardbei, een gezonde dorstlesser, of niet?

Analyse van een veel gedronken pakje drinken.

Dit is de omschrijving op de website van Albert Heijn:

“FRUITDRINK MET VITAMINE E”

Dat klinkt goed, fruit én vitaminen! Laten we eens kijken naar de ingrediënten. Water, 10% vruchtensap uit concentraat (appel, 0,6% aardbei), suiker, fructosestroop, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, zuurteregelaar (natriumcitraten), zwarte wortelconcentraat, vitamine E.

Analyse

Wat betekent dit eigenlijk?

  • Water; dat behoeft weinig toelichting. Water is natuurlijk helemaal prima.
  • Vruchtensap uit concentraat; dit heeft weinig meer te maken met fruit. Een concentraat is namelijk zeer ingedikt. Al het water wordt onttrokken uit de sap en je houdt een soort puree over. Deze puree bevat nog weinig vitaminen en mineralen, maar wel veel fructose (fruitsuiker). 
  • Suiker & Fructosestroop; beiden suikers. Dit drankje bevat 6,4 gram suiker per 100ml. In één pakje zit 200ml dus 12,8 gram suiker per pakje. Dat schiet al behoorlijk op als je uitgaat van een aanbevolen maximale hoeveelheid toegevoegd suiker van 15 gram per dag voor een kind.
  • Voedingszuur (citroenzuur); dat is een manier om het drinken te conserveren. Normaal gesproken zou water niet zo lang goed blijven. Citroenzuur is een natuurlijk conserveringsmiddel.
  • Natuurlijke aroma’s; dat is een onbeschermd en vaag begrip. Dit komt meestal neer op suiker gecombineerd met een geur- of smaakstof. Niet persé heel natuurlijk of gezond.
  • Zuurteregelaar (natriumcitraten); dit is een bewerkte vorm van citroenzuur. Het voorkomt het bruin worden van producten.
  • Zwarte wortelconcentraat; eigenlijk hetzelfde verhaal als bij punt 2.
  • Vitamine E; super zou je denken, vitamine toegevoegd! De vraag is alleen welke vorm van vitamine E dit is.. Alleen de actieve vorm van vitamine E kan goed worden opgenomen. Aangezien het niet staat vermeld, vermoed ik dat het hier gaat om de  vorm die het lichaam niet goed kan opnemen. 

Conclusie

Gezond, of toch niet?

Conclusie, naast water heb ik eigenlijk geen ingrediënten kunnen ontdekken die echt iets toevoegen aan het (kinder)lijf. Dit product is best bewerkt en heeft daarmee een lage netto gezondheidswaarde. Beter zou zijn een glas of schoolbeker water met een paar aardbeien (en een takje munt) erin.


Gratis kennismakingsgesprek

Heb je een kind met klachten zoals vaak buikpijn, obstipatie of eczeem? Of heb je vragen over een gezond eetpatroon? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek op het moment dat het jou uitkomt.
Ik vertel je graag wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

Zie ook EMB-test.

2 thoughts on “Product onder de loep: Wicky Aardbei”

  1. Goededag, ik gebruik uitsluitend wickysap voor myn kleinkinderen ,maar tot myn grote teleurstelling zat vandaag een raar zwart iets met slym eromheen.lengte ongeveer 6 cm. Wat kan het zyn. Het was in een aardbeiensap.200 ml .28-vervaldatum is 28-11-22 /.323 1684l2029974 l51.

    1. Voedingsadvies Alkmaar

      Hallo Lucielja,

      Misschien goed om dit even bij de producent van Wicky te vragen?
      Het klinkt als iets schimmelachtigs.
      Mijn blog gaat er eigenlijk over waarom je je (klein)kinderen beter geen wicky kunt geven 😉

      Hartelijke en gezonde groet,
      Jorien de Gans

Leave a Comment

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *