Waarom je darmen zo belangrijk voor je zijn

Het belang van gezonde darmen

70% van je immuunsysteem zit in je darmen

Wist je dat 70% van je immuunsysteem in de darmen zit? De darmen zijn niet alleen belangrijk voor de vertering van je voedsel, ze doen nog zoveel meer! Je gezondheid begint in je darmen.

Je dunne darm onttrekt water en voedingsstoffen uit de voeding die voorbij komt. Vervolgens gaat de brei door naar je dikke darm. Daar leven zo’n 1,5 kilo darmbacteriën. We hebben 10 keer meer bacteriecellen dan lichaamscellen. Iehw, beestjes?? Ja! Hele belangrijke beestjes! Wel 2.000 soorten. Deze werken nauw met elkaar samen en hebben allemaal hun eigen functie. Samen zorgen zij ervoor dat je darmen en darmwand gezond blijven en de voeding verder wordt verteerd en gefermenteerd. Zo heb je o.a. een team vetvertering, zetmeelvertering (koolhydraten) en eiwitvertering. En teams die vitaminen aanmaken, zoals B12 en vitamine K1 en K2.  Als alle teams aanwezig zijn en je dus gezonde darmen hebt, produceren ze o.a. vitaminen en hormonen, zodat de rest van je lichaam ook gezond blijft. De darmen zijn namelijk ook een belangrijk communicatieorgaan. Door de signaalstoffen die in de darmen worden aangemaakt, zoals hormonen, communiceren de darmen met andere organen in je lijf. Met je hersenen bijvoorbeeld om te laten weten dat je vol zit of juist trek hebt. Of met je immuunsysteem dat er een ‘indringer’ (virus) is waargenomen waar tegen gevochten moet worden.

Nu snap je hoe belangrijk het is dat die beestjes in je darmen hun werk goed kunnen doen. Hoe meer verschillende soorten darmbacteriën, hoe optimaler je darmflora werkt. De moeder geeft haar darmbacteriën al door tijdens de geboorte van het kind. Dat is de start. De samenstelling van de darmflora (verschillende soorten ‘beestjes’) past zich aan op basis van de voeding die binnen komt. De bacteriën hebben vezels uit groenten nodig om te groeien. Dus hoe gevarieerder je eet, hoe beter. En andersom dus ook helaas…

Maar weinig mensen hebben een écht gevarieerd eetpatroon met voldoende groenten per dag (minstens 300 gram) en voldoende variatie. Het Westerse voedingspatroon bevat (te) veel granen, zuivel en suiker en heeft zo geen positieve invloed op de darmflora. Met alle gevolgen van dien. Een verstoorde darmflora kan grote effecten hebben op het lichaam. Denk aan overgewicht, buikpijn, eczeem, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, onvruchtbaarheid, vaak ziek of verkouden, slechte schildklierfunctie etc. etc. Darmgezondheid is het begin van een gezond systeem. Bij mensen met parkinson, autisme, ADHD, MS en Obesitas zijn overeenkomstige darmflora ontdekt. Bijzonder he!? Het begint dus écht allemaal in de darmen! Een gezonde darmflora aan de andere kant, zorgt er dus voor dat je lekker slaapt, energiek bent, weinig ziek bent de een gezond gewicht hebt! Dus wees een beetje lief voor je darmen en je hele lijf zal je dankbaar zijn! 


Afspraak

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact met me op voor een consult en zodat we ook jouw darmflora je lijf blij kunnen laten maken!