Er zit best een prijsverschil tussen een potje multivitaminen van de drogist of van een orthomoleculair merk. Waar komt dat verschil vandaan? En zijn die extra euro’s de moeite waard?
Wanneer je gewend bent om 10 euro voor een potje te betalen, dan lijkt het ook wel ontzettend veel geld als je ineens 20 of 30 euro zou moeten betalen. Dus wat maakt het verschil?
Onderzoek
Ten eerste doen de betere merken daadwerkelijk onderzoek naar het effect van bepaalde supplementen bij bepaalde aandoeningen en ter verbetering van de algehele gezondheid. Het streven daarbij is de ingrediënten van zo hoog mogelijke kwaliteit te gebruiken die biologisch goed opneembaar zijn, in doseringen waar je ook echt iets aan hebt. Deze stoffen of suppletie worden getest in wetenschappelijke studies waarbij de effecten van deze stoffen worden aangetoond of aannemelijk worden gemaakt voordat ze opgenomen worden in het assortiment.
Dit lijkt niet het geval te zijn met de goedkope vitaminen van de drogist. Zonder feitelijke onderbouwing, denk ik dat zij gewoon aanbieden waar vraag naar is. Resveratrol populair? Ok, gaan we dat aanbieden. Hier gaat daarbij vooral om massaproductie, van inferieure kwaliteit tegen een lage prijs.
Veel van deze vitaminen zijn synthetisch en daardoor niet goed opneembaar. De doseringen zijn laag en de vulstoffen ver van optimaal. Wanneer je de vitaminen niet kunt opnemen plas je ze ongebruikt weer uit. Dat is dan zonde, maar daarmee is de kous nog niet af. Deze vorm van suppletie kan namelijk zelfs schadelijk zijn. De vitamine B6, bijvoorbeeld, wordt toegevoegd in een inactieve vorm. Wanneer je zelf niet goed in staat bent om vitamine B6 om te zetten naar de actieve vorm, kan het zijn dat er een stapeling optreedt. Deze kan hele ernstige vormen aannemen en zelfs neuropathie veroorzaken. Dus goedkoop is echt duurkoop in dit geval!
Vitaminen voor kinderen
Dit geldt ook voor bekende (kinder)merken zoals Davitamon! Het kost het lichaam meer energie om de vitaminen af te breken dan dat het er baat bij heeft. Niet alleen B6 in actieve vorm is op zijn zachtst gezegd onhandig, ook vitamine B12 wordt vaak in de vorm van cyanocobalamine aangeboden. Dit wordt in het lichaam afgebroken tot de giftige stof cyanide.
Dit zijn natuurlijk maar kleine hoeveelheden, maar goed als je dat elke dag neemt…
En vooral in kinderlijfjes wil je elke vorm van gif natuurlijk het liefst vermijden.
En je geef je kind vast vitaminen met idee dat het iets toevoegt..
Waar moet je op letten?
Kijk op de verpakking naar de omschrijvingen van vitaminen. Vitaminen komen voor in verschillende vormen. Eindigen vitaminen met -oxide dan weet je dat je de goedkope variant te pakken hebt. Laten staan dus. Staat er helemaal toegelicht welke vorm het is? Laten staan.. Merken die werken met hoogwaardige ingrediënten zijn daar trots op en vermelden dat ook. Dit moet je o.a. terugzien:
- Vitamine B6 vind je dan terug als P-5-P (pyridoxaal-5-fostaat)
- B11 (foliumzuur) in de vorm van folaat
- B12 in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine.
- Vitamine E als d-alpha-tocoferol.
- Magnesium gekoppeld aan bijvoorbeeld tauraat of bisglycinaat, maar in ieder geval niet aan oxide! Dat is een laxeermiddel!
Hoge dosering
Ik kan helaas niet anders dan concluderen dat onze richtlijnen t.a.v. de dagelijkse hoeveelheden benodigde vitaminen behoorlijk achterlopen. Op potjes van orthomoleculaire merken lijken soms enorme hoeveelheden (B-) vitaminen toegevoegd. Je zou daar van kunnen schrikken. Daar zijn twee redenen voor:
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is te laag gebleken.
- De opneembaarheid van deze vitaminen zijn heel klein. Dus om ervoor te zorgen dat er voldoende aankomt waar het nodig is in je lichaam is die hoge dosis noodzakelijk.
Bijwerkingen en interacties
Het grote voordeel van supplementen is dat ze eigenlijk geen tot amper bijwerkingen hebben. Dit in tegenstelling tot medicatie, die hebben altijd bijwerkingen. Dus ik vind het best grappig (en jammer) dat mensen soms heel sceptisch staan tegenover een supplement terwijl ze wel alles slikken wat de dokter hen voorschrijft. Ik denk dat je een veel kleiner risico loopt met supplementen en dat is soms een prima vervanger voor medicatie. Natuurlijk niet altijd, soms heb je gewoon echt medicatie nodig. Voorzichtigheid is ook echt wel geboden met het innemen van supplementen. Want in combinatie met medicatie óf gecombineerd met elkaar kunnen ze zeker interactie geven. Dus laat je goed adviseren én gebruik dus hoogwaardige supplementen!
EMB test
Misschien twijfel je over je eigen vitaminen- en mineralenstatus? Dan zou het zinvol kunnen zijn om eens een EMB-test te doen. Deze meet op energetische wijze de tekorten aan vitaminen en mineralen in jouw bloed en daarnaast o.a. je hormoonbalans, darmparameters, intoleranties en nog veel meer. Op die manier kun je heel gericht aan de slag om jouw gezondheid (preventief) te verbeteren! Lees hieronder verder: