Stress van dit antistress supplement

Supplement tegen stress

Vorige week was ik gezellig met een vriendin naar Ladies Night in de bioscoop.

Aan het einde krijg je dan zo’n goodiebag mee, gevuld met allerlei producten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar nóg mooier zou het zijn als er wat meer gezonde producten in zouden zitten.  Daarnaast zat er dit potje supplementen in. 

En dan ben ik vanuit mijn achtergrond natuurlijk toch altijd wel even nieuwsgierig wat er dan precies in zit. En toen ik dat zag voelde ik de behoefte om dit met je te delen. Kijk je mee?

Eerder schreef ik al een blog over het verschil in de verschillende merken supplementen. Dit potje kon je nu met korting voor 10 euro kopen bij de Etos.

Stress & Focus “helpt bij stressmomenten”. Nou, dat komt wel van pas! Want wie heeft er geen stress tegenwoordig? Dus ik kan me best voorstellen dat zo’n potje in tijden van stress naar je lonkt! En dan is het ook nog eens maar 10 euro!

Maar wat zit er eigenlijk in? Draaien we het potje even om dat zie je dit:

Ingrediënten

Glucosestroop = suiker en het tweede ingredient = suiker. Vervolgens wordt er geleermiddel genoemd als derde ingredient. 

Je weet misschien nog dat het ingredient wat er het meeste in voorkomt als eerste vermeldt moet worden bij de ingrediënten. Dit voedingssupplement bevat dus voornamelijk suiker en geleermiddel en dan misschien nog wat stofjes die daadwerkelijk iets bij kunnen dragen.

Daarnaast is er pteroylmonoglutaminezuur toegevoegd. Oei, dat is niet zo handig. Want glutaminezuur kan zowel omgezet worden in GABA als in glutamaat. De laatste geeft juist onrust! Om dit te voorkomen moet er voldoende (actieve!) vitamine B6 aanwezig zijn. Die wordt hier niet aan toegevoegd. Heb je dus een B6 tekort, zou dit supplement je zelf nog meer onrust kunnen geven.

Laten we nog even verder kijken naar de rustgevende stofjes die aan dit suikerbommetje zijn toegevoegd. Aan de andere kant van dat potje staat dat nog verder toegelicht:

Werkzame stoffen

Per 2 (!) gummies:

  • 95mg Rhodiola 
  • 50mcg B11
  • 50mg GABA

Ten eerste staat bij B11 (foliumzuur) niet vermeld om welke vorm het gaat, dus ik vermoed de goedkopere inactieve vorm. Die moet je lichaam dus zelf nog omzetten naar de actieve vorm (folaat). En dat is niet bij iedereen vanzelfsprekend.

De doseringen zijn ontzettend laag wanneer je deze vergelijkt met orthomoleculaire merken. Ter vergelijking in 1 smelttablet GABA van Vitakruid zit 250mg GABA en in 1 capsule Rhodiola (waar je er 1-3 per dag van mag nemen) zit 500mg Rhodiola! Daarnaast zou je ook magnesium verwachten.

De vraag is dus of dit nu zoveel zoden aan de dijk zet en of je niet beter een blokje pure chocolade kunt nemen.. Dan krijg je waarschijnlijk minder suiker binnen en ook nog wat magnesium.

Het zou veel zinvoller zijn om gericht te kijken wat jij nu eigenlijk nodig hebt. Daarom kijk ik in mijn balanstrajecten altijd naar het individu. Meten is weten! En daarna tekorten aanvullen met kwalitatief goede supplementen! 

Hulp nodig?

Heb jij last van stress en wil je dat  aanpakken op een manier die bij jouw lichaam past?

Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in en dan bespreken we welk traject het beste bij jou past.