Koken met snijbiet

Wij bestellen wekelijks een groenten- en fruittas van de Odin. Daar zitten (meestal) lokaal biologische groenten en fruit in uit het seizoen. Deze tas bestellen we wekelijks en dat helpt enorm met variëren van groenten en fruit! 

Want variatie is ontzettend belangrijk voor ons lichaam en onze darmen.  In elke soort groenten of fruit zitten weer verschillende hoeveelheden vitaminen, mineralen en allerlei ander stofjes zoals bioflavonoïden. We hebben al best veel ontdekt, maar ook nog lang niet anders! Dus hoe meer je varieert hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnen krijgt!

Maar soms zit er dan iets in, waarvan je niet zo goed weet hoe je dat klaar moet maken. Zoals laatst de snijbiet! Wat ziet dat er prachtig uit zeg! Mooie kleurtjes en prachtige bladeren.

Daar had ik zelf nog niet  eerder mee gekookt. Maar lang leve het internet en connecties die van koken houden.. Mijn vriendin Tamara deelde een recept met me van Ottolenghi en daar heb ik mijn eigen draai aan gegeven.

Ik was zelf wel blij met het resultaat en daarom deel ik hem graag. Vooral de dressing vond ik erg verrassend. Die houden we erin! Tahin wordt gemaakt van sesamzaadjes en die zijn ook weer ontzettend eiwitrijk. Dus mooie vervanger van vlees!

Schrik niet van het aantal stappen, het valt echt mee en ik heb het heel gedetailleerd opgeschreven. 

 

Ingrediënten 1 persoon:

  1. Bos snijbiet (1/3 nodig, de rest kun je alvast bewaren voor later)
  2. Sla
  3. Knoflook 1-2 teentjes
  4. Gekookt en gepeld ei
  5. Tahin 1 el
  6. Kokosyoghurt 1-2 el
  7. 1 limoen
  8. Appelcider bio 1-2 el
  9. Pompoenpitjes 1 el
  10. 4-5 pecannootjes voor de gezelligheid
  11. Beetje olijfolie
  12. Kokosolie om in te bakken
  13. Peper en zout

Zo maak je het:

Dressing:

  1. Doe een eetlepel tahin in een schaaltje.
  2. Voeg daar 1-2 el kokosyoghurt aan toe.
  3. Knijp de limoen erboven uit.
  4. Voeg eventueel een teentje knoflook toe (ik deed dit keer zonder omdat ik niet téveel knoflookadem uit wilde stoten).
  5. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Snijbietsalade:

  1. Was de snijbiet.
  2. Pluk of snijdt de grote bladeren van de steeltjes.
  3. Snij de steeltjes in stukjes van ongeveer 1 cm.
  4. Snij de bladeren fijn.
  5. Verwarm in een pan een beetje kokosolie.
  6. Voeg de gesneden steeltje toe.
  7. Bak even kort en voeg de knoflook toe en wat peper en zout.
  8. Voeg na een paar minuten de bladeren toe.
  9. Bak mee tot ze beginnen te slinken. 
  10. Voeg de appelcider azijn toe.
  11. Leg de sla op een bord.
  12. Voeg daar ongeveer 1/3e van de gebakken snijbiet aan toe (bewaar de rest voor later)
  13. Snij het eitje in 4 partjes en leg die erbij.
  14. Schep de dressing op het bord.
  15. Versier met de pompoenpitjes en de pecannootjes.
  16. Besprenkel met olijfolie.
Eetsmakelijk! Vond je het lekker? Laat het me weten! En deel dit recept gerust!