Hummus heb je tegenwoordig in allerlei smaken en soorten. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten wat een mooie bron van eiwitten is. Zeker als je vegetarisch of vegan bent is dat een mooie toevoeging aan je dieet.
Het nadeel van peulvruchten is alleen dat zij ook anti-nutriënten bevatten. Dit zijn stofjes die de plant beschermen tegen vraat, maar niet zo prettig zijn voor onze darmen. Het is daarom belangrijk om peulvruchten goed te bereiden. Wanneer je dat doet ben je een groot deel van deze anti-nutriënten kwijt!
- Koop (biologische) gedroogde peulvruchten.
- Spoel ze heel goed af! Al dat schuim (saponines) moet eraf!
- Laat de peulvruchten in ruim water zo’n 24 uur weken.
- Na het weken spoel je ze weer heel goed af en kook je ze volgens de verpakking.
- Na het koken spoel je nog een keer het schuim af.
Nu zijn ze klaar voor gebruik. Het lijkt misschien omslachtig, maar je doet je darmen er een groot plezier mee en behalve de wachttijd valt het best wel mee hoeveel tijd het je kost.
Dus voor het slapen gaan even de peulvruchten in een bak met water zetten en dan kun je ze de volgende avond gebruiken.
Tip! Maak gelijk een grote hoeveelheid en vries in porties in!
Ok en dan de hummus!
Dit heb je nodig voor een basishummus. Genoeg voor 1 flinke bak of meerdere kleinere porties (die kun je ook invriezen!):
- 300 gram gekookte kikkererwten
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 flinke el tahin
- 1-2 tl komijn
- (sap van) 1 citroen
- 1 teentje knoflook of knoflookpoeder
- Flinke snuf peper en zout
- 2-4 el water
- Snij de citroen door de helft en knijp de sap eruit in een blender of bakje van de staafmixer. (Vang met je vingers de pitjes op).
- Voeg de overige ingrediënten toe en begin met 2 el water.
- Als het te dik blijft kun je meer water toevoegen.
- Mix tot je een gladde pasta krijgt.
- Proef even en voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
- Maak eventueel porties en vries die in.
- Je kunt de hummus zo’n 5 dagen bewaren in de koelkast.