Gezonde darmflora zonder borstvoeding

Waarom is een gezonde darmflora nou eigenlijk zo belangrijk? 

Laten we daar eens mee starten. Waarom moet je je druk maken over de darmflora van je kindje (en jezelf)?

80% van je immuunsysteem zit in je darmen. En een gezonde darm is in staat om allerlei belangrijke hormonen, neurotransmitters en vitamine te produceren. Een darmflora uit balans is vaak onderliggend bij klachten zoals buikpijn. overgewicht en eczeem. 

Bovendien staan je darmen in verbinding met je hersenen. Op die manier hebben gezonde darmen ook invloed op je gedrag en je humeur. Daarom speelt een (on)gezonde darmflora ook een belangrijke rol bij (het versterken van kenmerken van) autisme en AD(H)D.

Borstvoeding 

Borstvoeding is natuurlijk de allerbeste optie voor een baby. Het is precies afgestemd op de behoefte van de baby en versterkt het immuunsysteem.

Maar er zijn situaties waarbij het niet lukt of niet haalbaar is voor de moeder om borstvoeding te (blijven) geven. Gelukkig is er dan niet gelijk een man overboord. 

Wel heeft dit invloed op het microbioom; de darmflora van een baby. Die wordt normaal gesproken positief gestimuleerd tijdens de borstvoeding. 

Natuurlijk moet de darmflora van de moeder daarvoor ook op orde zijn. Je kunt niet iets doorgeven wat je zelf niet hebt. Daarover meer in een andere blog!

De eerste 1.000 dagen zijn voor een kind cruciaal. In deze periode wordt de blauwdruk gelegd. Deze periode gaat in vanaf 100 dagen voor de conceptie totdat het kind een jaar of 2 is. Na deze periode kun je daar niets meer aan veranderen, alleen nog bijsturen.

Lekke darm

Baby’s worden geboren met een ‘lekke darm’. Dat betekent dat hun darm verhoogd doorlaatbaar is, waardoor gemakkelijk te grote eiwitten in de bloedbaan terecht kunnen komen. Wanneer dat gebeurt komt het immuunsysteem in actie; een indringer! Het eiwit van een voedingsmiddel zoals koemelk wordt ineens als indringer aangemerkt. Met als gevolg dat het lichaam denkt dat koemelk gevaarlijk is: de kans op  allergieën en intoleranties neemt toe. 

Borstvoeding is al opgeknipt in kleine stukjes eiwitten en bovendien zorgen de vetten uit de borstvoeding ervoor dat de darmwand geleidelijk sluit. Daarom speelt dit probleem alleen bij kunstvoeding en bijvoeding.

Kunstvoeding 

Goed om te weten is dat de ‘standaard’ babymelk wordt gemaakt van koemelk. Dit is best heftig voor de darmen om te verteren. Slechte vertering levert weer problemen op zoals reflux. Een bekend kwaaltje bij baby’s.

Een betere optie is kunstvoeding gemaakt van geitenmelk. Dat is een stuk lichter te verteren voor de onrijpe darmpjes.

Probiotica

Echt onmisbaar is daarnaast een goede probiotica. Deze helpt om de juiste bacteriestammen in de darmen te laten vestigen. Onmisbaar voor een gezonde darmflora.

Bijvoeding vanaf 6 maanden

Begin niet te vroeg met bijvoeding. De darmen zijn dus nog onrijp en er kunnen gemakkelijk te grote eiwitten in de bloedbaan terecht komen. Beter is dus om vanaf 6 maanden te beginnen met bijvoeding i.p.v. vanaf 4 maanden. En geef geen brood, maar groenten en fruit. Dat is veel voedzamer, goed voor de darmflora en minder belastend.

Wil jij de darmwerking van jouw kind verbeteren, heb je een kinderwens of ben je zwanger? Of wil jouw kind helemaal geen groenten eten?

Maak dan een afspraak!