Opgeblazen buik oorzaak

Hoe krijg je een opgeblazen buik na het eten weg?

Een opgeblazen buik kan ontzettend ongemakkelijk zijn. Soms kan het wel lijken of je 6 maanden zwanger bent.

Het doet zeer, voelt ongemakkelijk en misschien vermijdt je wel bepaalde kleding omdat je niet wilt dat andere mensen zien dat je buik zo ‘dik’ is. Of misschien heeft weleens iemand aan je gevraagd of je zwanger bent. Je weet niet wanneer die opgeblazen buik je weer gaat overvallen. Tijd voor verandering! 

De oorzaak van een opgeblazen buik wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder vind je er 5 terug:

  1. Één van de meest voorkomende redenen lijkt eigenlijk heel simpel, namelijk: te snel eten. Als je te snel eet, slik je ongemerkt lucht in, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. 
  2. Daarnaast kan een voedselintolerantie ervoor zorgen dat je een opgeblazen buik krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. 
  3. Een slechte koolhydraatvertering; dit kan leiden tot overmatige gasvorming. 
  4. Verkeerde voedingsmiddelen combineren kan ook een boosdoener zijn, zoals het eten van koolhydraten en eiwitten samen. (Aardappels en vlees bijvoorbeeld). Dit zou op zich geen probleem moeten zijn, maar kan bij een zwakker spijsvertering tot problemen leiden. 
  5. Ook is het belangrijk dat je ontspannen bent als je eet. Alleen dan kun je je eten goed verteren. Wanneer je stress of angst ervaart tijdens het eten, gaat dit ten koste van een goede vertering waardoor gasvorming kan toenemen.  

Je eetgewoonten aanpassen, kan al ontzettend schelen. Maar helaas is dat niet altijd voldoende. Want als het je gewoon niet goed lukt om je voeding te vertering, dan kan dat ook klachten geven.

Je opgeblazen buik verhelpen

Een belangrijk stap is om de oorzaak te achterhalen van een opgeblazen buik na het eten.

Voedselallergie of -intolerantie

Ten aanzien van voeding zijn er dan eigenlijk 2 routes. Een intensief eliminatiedieet waarbij je aantal voedingsmiddelen gaat weglaten voor een periode. Als dit verlichting geeft dan ga je deze voedingsmiddelen één voor één weer herintroduceren om zo te achterhalen welk voedingsmiddel / welke voedingsmiddelen de boosdoener zijn.

Dit is een langdurig en onplezierig traject. Daarom geef ik zelf meestal de voorkeur aan een voedselintolerantietest. Deze kan aangevraagd worden door een darmtherapeut. En op die manier kunnen mogelijke voedselintoleranties snel in kaart worden gebracht brengen. 

Via de huisarts wordt alleen getest op allergische reacties op voeding. Zoals voor gluten of pinda’s. In Nederland wordt (voor zover bij mij bekend) door huisartsen geen intolerantieonderzoek aangevraagd.

Bij een voedselallergie maak het lichaam IgE antilichamen aan, bij een voedselintolerantie IgG-antilichamen. Het verschil tussen een allergie en een voedselintolerantie en meer uitleg over een voedselintolerantietest vind je hier

Lactose-intolerantie

Ook wordt gedacht aan een lactose intolerantie, waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose, een suiker die voorkomt in zuivelproducten. Ook gluten kunnen het probleem zijn. 

Maar dit is echter niet altijd de boosdoener. Soms ligt het probleem helemaal niet bij voedselintoleranties, maar bijvoorbeeld bij de verteringscapaciteit.

Hierin geeft darmonderzoek vaak veel inzicht. Zoals eventuele problemen met de spijsvertering of andere oorzaken die kunnen leiden tot een opgeblazen buik (na het eten). Dit geeft concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

Daarnaast is het belangrijk om het voedingspatroon onder de loep te nemen en eventueel aanpassingen te maken om de spijsvertering te versterken. Zeker bij voedselintoleranties, maar ook wanneer dit niet het geval is heeft voeding of eetgewoonten een grote invloed. 

Hulp met de hormoonbalans herstellen

Als orthomoleculair therapeut kan ik je ondersteunen om o.a. je spijsvertering weer te herstellen en daarmee je klachten te verminderen.

De start van dit traject is inzicht krijgen in de oorzaak van jouw opgeblazen buik. Hierbij is labonderzoek vaak erg behulpzaam. Bijvoorbeeld een voedselintolerantietest en/of darmonderzoek.

Welk onderzoek voor jou het meest geschikt is bespreken we in het eerste consult. Dan vraag ik dat ook gelijk voor je aan.

De keer erna bespreken we dan direct de resultaten en het persoonlijke behandelplan. Hierin staan adviezen voor het optimaliseren van je voeding, suppletie- en lifestyleadviezen. Samen gaan we stap voor stap aan de slag, zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten!

Afspraak maken

Klik op de groene knop hieronder en maak een afspraak op een moment dat het jouw schikt. Dat kan zowel digitaal als face-to-face.

 

Jorien orthomoleculair therapeut

Hormonen in balans supplementen.