AD(H)D en Omega 3

Wat is Omega 3?

Omega 3 is een onverzadigd vetzuur, net als Omega 6 en Omega 9.
Omega 3 en Omega 6 kunnen we niet zelf aanmaken. Daarom worden ze essentiële vetzuren genoemd.
We zijn dus afhankelijk van onze inname. Voor Omega 6 blijkt dat niet lastig te zijn, maar voor Omega 3 wel.

Het is belangrijk dat Omega 3 en Omega 6 is de juiste verhouding tot elkaar aanwezig zijn in ons lichaam.
Omega 3 werkt namelijk ontstekingsremmend en Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend.
Als je een wondje hebt zorgt Omega 6 ervoor dat het gaat ontsteken, zodat de juiste ‘troepen’ die kant op gaan
en het wondje weer wordt geheeld. Een hele nuttige functie dus!

Maar, wanneer je teveel Omega 6 in je lichaam hebt worden er ontstekingsstoffen geproduceerd. Hierdoor ontstaan er laaggradige ontstekingen. Deze kunnen heel lang sluimeren en liggen ten grondslag aan heel veel van de huidige Westerse ziekten. Uiteindelijk kunnen deze ontstekingsstoffen ook leiden tot ontstekingen in de hersenen.

Verschillende soorten omega 3:

We kunnen 3 typen Omega 3 onderscheiden; ALA (plantaardige) die vind je bijvoorbeeld terug in walnoten en lijnzaad(olie). EPA en DHA zijn de dierlijke varianten. De DHA is voornamelijk heel belangrijk voor een goede hersenfunctie.

Voeding en omega 3

Lang geleden aten onze voorouders veel voedsel afkomstig vanuit het water, zoals vis en waterplanten. Op die manier kregen zij ruime hoeveelheden EPA en DHA binnen.

Sinds die tijd is de breincapaciteit van de homo sapiens enorm toegenomen. Er bestaat geen andere voeding met deze hoeveelheden en verhoudingen EPA en DHA dan voeding uit de zee.

Onze huidige Westerse voeding bevat nog maar hele kleine hoeveelheden EPA en DHA doordat:

  1. Er niet veel voeding meer uit de zee wordt gegeten.
  2. We tegenwoordig niet meer zo dol zijn op de organen van de vis, terwijl daar nu juist de meeste omega 3 vetzuren in zitten.
  3. De vissen die we eten minder omega 3 bevatten. Wat wij veel eten zijn kweekvissen. Deze bevatten aanzienlijk minder omega 3 vetzuren t.o.v. wilde vis. Dat komt omdat ze andere voeding (granen) krijgen dan wilde vissen (kleine visjes).

DHA en Omega 3

De status van DHA wordt door onderzoekers aangewezen als een van de belangrijkste omgevingsfactoren bij AD(H)D, omdat het zo’n belangrijke rol speelt in het centrale zenuwstelsel.

De oorzaak van AD(H)D zou je kunnen omschrijven als een verstoring tussen de signaaloverdracht van bepaalde communicatiestoffen in de hersenen. Een voorbeeld van zo’n communicatiestof is de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je alert bent en je goed kunt concentreren. Wanneer de signaaloverdracht wordt verstoord, kan dopamine niet goed zijn rol vervullen en wordt concentreren dus lastig.

Daarnaast kunnen verstoringen in de signaaloverdracht, door een tekort aan DHA, ook depressies, gedrags- en angststoornissen in de hand werken. Dat komt dan vaak rond de puberteit tot uiting.

Kinderen met AD(H)D blijken een hoger risico te lopen op een tekort aan Omega 3. Dit uit zich vaak in klachten zoals eczeem, droge ogen en een droge huid.

Ook is er een relatie gelegd tussen de ernst van de AD)H)D symptomen en de mate van het vetzuurtekort. Daarom wordt er ook vaak verbetering gezien op het moment dat de Omega 3 vetzuren weer op peil zijn. Soms maakt dat zelfs zo’n groot verschil dat medicatie kan worden afgebouwd of verminderd.

Hoe weet ik dan hoe het is gesteld met de Omega 3 status?

De vetzurenbalans kun je laten testen met een eenvoudig vingerprikje.
Er worden dan 2 druppels bloed afgenomen en die worden verstuurd naar een lab.
Vervolgens krijg je dan een paar weken later een heel uitgebreid rapport opgestuurd waarin je vetzuurbalans wordt weergegeven.

Hoe vul je tekorten aan?

Blijk je dan dus een tekort te hebben is het heel goed om daar iets aan te doen. Je kunt dan vervolgens héél veel vette vis gaan eten. Helaas krijg je dan ook alle zware metalen cadeau die deze vissen tegenwoordig bevatten. Dus niet zo’n goede optie wat mij betreft. Een beter alternatief is een kwalitatief goede omega3 visolie, afgestemd op jou! Op basis van de uitkomst van je test en je gewicht.

Wil jij ook wel zo’n test laten doen?

Neem dan contact met me op voor een afspraak of meer informatie!