Dit jaar doe ik het écht niet: ik koop geen paaseitjes.

Ik heb het weleens vaker gezegd, maar ik ben heel gevoelig voor suiker. Waarschijnlijk omdat ik als kind al last had van een wisselende bloedsuikerspiegel.

Over het jaar genomen lukt het me meestal redelijk goed om het onder controle te houden. Maar 2 keer per jaar gaat het mis: rond Pasen en Sinterklaas. Dus ik doe het niet meer: ik koop geen paaseitjes dit jaar.

Komend weekend is het weer Pasen. Al maanden liggen de paaseitjes, -koekjes en alles wat de voedingsindustrie maar heeft bedacht al in de winkels. Het ziet er prachtig en heerlijk uit, maar gezond is het natuurlijk niet.

Misschien denk je: “Ach zo’n paaseitje kan toch niet zoveel kwaad?”

En dat is natuurlijk ook zo. 1 paaseitje kan niet zoveel kwaad.

Maar het blijft er niet bij één he! Dat zul je vast herkennen!
Ik start er altijd met ééntje, na het avondeten vaak. Maar voor ik het weet worden het er 2 of 3. Dan volstaat ééntje al niet meer. En dan heb ik niet alleen nóg vaker zin in die paaseitjes, maar ook in allerlei andere zoetigheid. Voor ik het weet zit ik in een vervelend patroon waar ik meer zin in suiker heb dan ik eigenlijk wil. 

Ik merk dat dan ook aan mijn lijf, o.a.: aan mijn energieniveau, aan mijn stemming (hallo PMS), aan mijn slaap, hoofdpijn, schimmelinfecties. 

En dan kom je op een punt dat je jezelf moet afvragen: “Is dit het wel waard?” 

Hoe lekker is het ook eigenlijk?! Daar had ik het laatst met een vriendin nog over. Vooral die grote zakken paaseitjes zijn natuurlijk hartstikke goedkoop. Dus van de kwaliteit kun je niet teveel verwachten. En dat proef je ook. De chocolade smaakt eigenlijk helemaal niet zo lekker.
En waar ik mezelf dan soms op betrap is dat ik er dan een paar achter elkaar op eet, in de hoop dat het lekkerder wordt. Heb je dat ook? Omdat je eigenlijk op zoek bent naar een smaak, naar een verzadiging, wat die goedkope chocolade je niet brengt. 

Dus waarom neem ik ze eigenlijk? Het voegt echt helemaal niets toe. Dus vanaf nu, als ik een paaseitje eet, dan wil ik er wel één die ook echt heerlijk is. Eentje waar ik van kan genieten.

Het hoort erbij

Het is er allemaal bij gaan horen. Het is zo gewoon geworden dat we bepaalde (ongezonde) dingen eten op bepaalde momenten.

Alleen het aantal momenten is toegenomen en de hoeveelheid eten en aanbod natuurlijk ook. Of het nu WK is, of koningsdag of Pasen of Sinterklaas of kerst of noem het maar op, de winkels liggen vol. U vraagt? Wij draaien!

En ik doe het zelf ook. Vaak zoek ik wel naar een gezonder alternatief of maak ik zelf iets, maar wel met het idee dat je bepaalde dingen moet eten op een bepaald moment.

Zoals met Pasen paaseitjes en paasstol eten, met Sinterklaas pepernoten en met kerst, kerststol en kerstkransjes.

HOEZO eigenlijk? Op dat punt ben ik nu beland. Ik ga me niet meer gek laten maken en ik kies nu voor mezelf en mijn gezin.
Komend weekend hebben we een gezellig familieweekend voor de boeg.

Opa en oma gaan zeker paaseitjes kopen. Waarschijnlijk eet ik er ook wel een paar, als ze écht lekker zijn. 
Maar het verschil is dat ik ze dus niet meer zelf in een schaaltje op tafel ga zetten omdat het Pasen is ‘en het zo hoort’. 

Want zien eten doet eten en dan eet je gauw teveel.

Dat is de nuance in dit verhaal. Het gaat niet om jezelf iets ontzeggen of om 100% gezond te leven, want dat is niet haalbaar.
Het gaat om zorgen voor jezelf en kiezen voor jezelf ongeacht wat de sociale normen zijn geworden. Ik vind het effect van die paaseitjes op mijn lichaam én brein gewoon niet waard! 

Hoog dooreetgehalte

Eerder schreef ik al waarom je niet kunt stoppen met eten. Hoe al dat bewerkte eten is gemaakt door de voedselfabrikanten om te zorgen dat wij maar door blijven eten. 

Dat is met paaseitjes natuurlijk niet anders. Dus logisch dat we maar door blijven eten. 

Maar dit jaar dus niet!

Misschien kun jij voor jezelf ook die afweging maken met bepaalde voeding. Is het het echt waard hoe je je dan daarna voelt?

Lukt het gewoon niet? En baal je daarvan?! 


Ik weet dat dit soms makkelijker gezegd is als gedaan. Want soms lukt het je gewoon niet om de juiste keuze voor jezelf te maken. Hoe graag je dat ook zou willen. Omdat je ontzettend veel stress hebt, moe bent of omdat je hormonen gewoon overhoop liggen.

Wil je inzicht in je eetbuien en tools om hier verandering in te brengen? Ik help je graag!