Hoeveel moet ik eten?
Hoeveel je moet eten is voor iedereen verschillend! Maar niet getreurd, het mooiste is dat je lichaam je dat zelf vertelt! Voel je je verzadigd na je maaltijd of lust je nog wel iets?
Heb je snel weer honger na de maaltijd? Dan heb je te weinig gegeten, was je maaltijd niet voedzaam genoeg óf bevatte je maaltijd teveel (snelle) koolhydraten, waardoor je bloedglucosespiegel niet constant is gebleven.
Let dan goed op of je wel voldoende eiwitten en gezonde vetten binnen krijgt (zie module 2, gezond & gelukkig).
Ik ben geen voorstander van calorieën tellen, het is maar een maat. Je lichaam gaat ook niet hetzelfde om met elke calorie die het binnen krijgt. Bovendien hebben we ook gewoon energie nodig om te functioneren! En dat halen we liever uit gezonde voedingsmiddelen.. Dus schrik hier alsjeblieft niet van! Het is dus bedoeld om te illustreren hoe voedzaam vetten zijn:
Vetten bevatten 9 kcal t.o.v. eiwitten en koolhydraten, die maar 4 kcal bevatten.
Dus, wanneer je vetten toevoegt aan je maaltijd, maak je met een beetje vet je maaltijd al een heel stuk voedzamer. 1 el olijfolie bevat zo’n 90kcal. Dus wanneer je 2 el. olijfolie toevoegt aan je salade, scheelt dat al een stuk! Ook een avocado en noten bevatten gezonde vetten en verzadigen goed.
✔ Goed voor je verzadigingsgevoel; het vertraagt de maaglediging!
✔ Goed voor de bloedsuikerspiegel!
✔ Goed voor de vetzurenbalans!
Eiwitten toevoegen doe je door een stukje kip of vis toe toe voegen, een ei of plantaardige eiwitten zoals paddenstoelen, zaden, pitten, noten, tofu, peulvruchten*, quinoa, volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst.
*Zorg voor een goede bereiding van peulvruchten.