Zo help je je spijsvertering een handje

9 tips
  1. Start de dag met een glas lauw/warm water, zo help je je spijsvertering weer op gang. Voeg eventueel een schijfje citroen en/of gember toe.
  2. Neem de tijd om rustig zittend te eten. Werk niet door en kijk niet op beeldschermen. Eet en kauw bewust.
  3. Kauw goed, net zolang totdat het eten echt fijn is. Hoe vaak je moet kauwen hangt af van het type voeding dat je eet natuurlijk, op een wortel moet je langer kauwen dan op een ei. Maar een keer of 20-30 is een goed uitgangspunt.
  4. Neem niet te grote happen, probeer niet te grote happen tegelijkertijd te nemen, dat maakt het makkelijker om goed te kauwen.
  5. Eet niet te vaak, het liefst 3x per dag; je alvleesklier heeft even de tijd nodig, na lediging, om een nieuwe lading spijsverteringsenzymen aan te maken om je eten goed te verteren.
  6. Drink niet (of nauwelijks) tijdens het eten, dit verdund je maagzuur, waardoor het minder goed zijn werk kan doen. Stop 30 min voordat je gaat eten met drink een uur na het eten weer.
  7. Drink 1,5-2 liter vocht per dag (water, kruidenthee).
  8. Ga niet gelijk na het eten bewegen. Beweeg vóór het eten. Heerlijk en gezond zo’n lunchwandeling, maar start daarmee en ga daarna eten. Zo kan tijdens het eten alle aandacht naar je spijsvertering in plaats van naar beweging van je lichaam.
  9. Eet niet teveel gluten (meer hierover in Module 3).