Zo bereid je peulvruchten
Peulvruchten zijn o.a. kikkererwten en bonen. (Ook pinda’s behoren tot de peulvruchten. Dit zijn geen nootjes!).
Peulvruchten bevatten enorm veel eiwitten en zijn daarmee een goede vleesvervanger. Het nadeel van peulvruchten is alleen dat ze ook veel anti-nutriënten bevatten. Dit zijn stofjes waarmee de plant zichzelf beschermt tegen vraat en deze stofjes irriteren onze darmen.
Saponinen bijvoorbeeld. Dit is een zeepachtige stof. Wanneer je bonen kookt zie je ook dat er een laagje schuim op komt drijven. Je zou met dat vocht bij wijze van spreken kunnen wassen en dan wordt het vast prachtig schoon. Maar je darmen zet je liever niet in de week..
Het goede nieuws is, dat wanneer je peulvruchten goed bereid je een groot deel van deze saponinen kwijt bent. Het is niet veel werk, alleen kost alleen iets langer de tijd dan dat je ze voorgekookt koopt. Dus houdt er even rekening mee in je planning! Kook ze alvast voor of eet ze op een vrije dag.
Hoe doe je dat dan?
1. Voordat je gaat slapen, neem je de hoeveelheid gedroogde peulvruchten die je wilt en spoel je deze grondig af (in een vergiet). Totdat je geen schuim meer ziet.
2. Daarna doe je ze in een grote schaal met ruim water.
3. De volgende dag spoel je ze weer goed af, kook je ze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Je giet ze af.
5. Je spoelt ze weer goed af tot alle schuim is verdwenen.
6. Klaar voor gebruik!
Heb je heel weinig tijd en wil je kant en klare bonen? Koop ze dan in glas en spoel ze héél goed af!