Warme havermoutpap
Mijn (schoon)ouders hebben er nog jeugdtrauma’s van, maar tegenwoordig is het toch wel weer populair.
En terecht wat mij betreft! Haver heeft veel gezondheidsvoordelen.
Deze pap is heerlijk op koude dagen en je bent wel even een tijdje verzadigd! Je kunt eindeloos variëren met havermout, ik geef je hier 2 makkelijke variaties.
Je kunt je natuurlijk uitleven met gezonde toppings naar keuze.
Variant 1: havermout met banaan
Ingrediënten:
– 35 gram havermout
– 1 el (vers) gemalen lijnzaad of chiazaad
– 200 ml havermelk
– 1/2 banaan
– kaneel
– kokosrasp (topping).
1. Doe de havermelk samen met de havermout in een steelpan en roer goed door.
2. Breng aan de kook en doe er het lijnzaad of chiazaad bij. Roer goed door.
3. Laat op een laag vuurtje nog eventjes doorpruttelen.
4. Wil je iets dikkere pap en heb je nog even geduld? Laat het pannetje dan nog een paar minuten staan zonder hittebron eronder.
5, Snij ondertussen de banaan in kleine stukjes en doe in een kommetje.
6. Roer de kaneel door de havermout en voeg de havermout toe aan het kommetje.
7. Roer de kokosrasp erdoorheen of gebruik het als topping.
Variant 2: appeltaart havermout
Ingrediënten:
– 35 gram (glutenvrije) havermout
– 1 el (vers) gemalen lijnzaad of chiazaad
– 200 ml havermelk
– 1 appel
– kaneel
– paar rozijntjes
– 1 tl notenpasta (zonder pinda’s)
1. Rasp de helft van de appel op een grove rasp en doe samen met de havermelk en havermout in een steelpan en roer goed door.
2. Breng aan de kook en doe er het lijnzaad of chiazaad bij. Roer goed door.
3. Laat op een laag vuurtje nog eventjes doorpruttelen.
4. Wil je iets dikkere pap en heb je nog even geduld? Laat het pannetje dan nog een paar minuten staan zonder hittebron eronder.
5, Snij ondertussen de rest van de appel in kleine stukjes en doe samen met de rozijntjes in een kommetje.
6. Roer de kaneel door de havermout en voeg de havermout toe aan het kommetje.
7. Bedruip met de notenpasta