Wanneer je dingen niet mag eten en daarvan baalt.

Wanneer je hebt besloten om op dieet te gaan begin je waarschijnlijk voortvarend. Maar al snel is het toch eigenlijk niet zo leuk dat je allerlei voedingsmiddelen niet meer mag van jezelf (of van je voedingscoach).

Je kijkt smachtend naar mensen die een ijsje zitten te eten of een patatje en baalt ervan dat jij niet mag. 
Oh wat zou jij graag ook zo’n ijsje of patatje (of vul maar in….  ) eten!

Wanneer dit soort gedachten in je op komen kun je er vergif op innemen dat het binnen de kortste keren ‘mis’ gaat. Want jij bent je brein aan het vertellen dat er schaarste is. Je kunt een paar keer op wilskracht besluiten om het niet te doen, maar die wilskracht houdt ergens op (en we hebben er maar zo’n 15 minuten per dag van dus daar ben je sneller doorheen dan je denkt). De kans is dus groot dat jij dezelfde avond of misschien de volgende dag besluit dat jij nu ook écht wel iets lekkers hebt verdiend! 

Gevolgd door een “nu is het toch al verpest” laat je je gaan. Om daarna gigantisch te balen van jezelf. Herkenbaar?

Afvallen is eigenlijk helemaal geen goede motivatie en diëten dus geen goede systematiek.

Wat dan wel?

Voor jezelf zorgen! En voor jezelf zorgen betekent ook je lijf geven wat het nodig heeft.

Zelf kan ik bijvoorbeeld ontzettend slecht tegen suiker. Ik wil snel meer als ik suiker heb gegeten, ik word er ontzettend moe & prikkelbaar van, krijg er PMS en schimmelinfecties van. 

Dus is het nu echt zo lief voor mezelf om teveel suiker te eten? Nou eigenlijk niet.. Dus in plaats van dat ik tegen mezelf zeg “ik mag geen suiker”. Zeg ik, ik kies ervoor om goed voor mezelf te zorgen en niet teveel suiker te eten. Want dan voel ik me fit en gezond en daar voel ik me het beste bij.

Dus dat is helemaal niet zielig voor me, maar juist lief!

En natuurlijk denk ik soms ah lekker zo’n ijsje. En dan kan ik op dat moment beslissen of het een goed idee is of niet. 
Wat heeft mijn lichaam nodig?

En ik kan ook heerlijk genieten van een met aandacht bereidde salade, soep of lekkere maaltijd.

7 tips die het makkelijker maken gezonde keuzes te maken:

  1. Stop met diëten om af te willen vallen
  2. Zorg voor de juiste motivatie om anders met voeding om te gaan
  3. Vertel jezelf waarom je iets niet wilt eten op moeilijke momenten
  4. Zorg ervoor dat je evengoed lekker eet, ga op zoek naar lekkere gezonde recepten
  5. Kijk naar wat je allemaal wel kunt eten
  6. Merk het verschil in je lijf! Zowel positief als negatief. Zodat je weet waar je het voor doet!
  7. Besteed tijd en aandacht aan je maaltijden