Ik vind het niet lekker: wennen aan een nieuw voedingspatroon

Een nieuw voedingspatroon is echt even wennen. Vooral als je gewend bent aan een zoete of zoute smaak of smaakversterkers. Dan is het eten in het begin misschien helemaal niet meer zo lekker.

Het goede nieuws is dat ook de smaak van volwassen nog steeds kan veranderen! Dus dat je iets nu niet (zo) lekker vindt, betekent niet dat je het nooit lekker zult gaan vinden. Je smaak is echt nog in staat om te veranderen en pure smaken te leren waarderen.

Het grappige is dat we dit bij kinderen vaak herkennen en snappen. Kinderen moeten wennen aan bepaalde smaken en structuren voordat ze het lekker gaan vinden. Daarom is het belangrijk dat ze proeven.
En dan ben je volwassen geworden en dan hoeft dat ineens niet meer? Grappig he, als je er zo over nadenkt!
Volwassenen hebben de neiging om hun eigen smaakpalet ‘vast te zetten’.
“Nee, broccoli lust ik niet!” Terwijl het vaak ook echt een kwestie van gewenning is.

Een ander voorbeeld waarbij je dit goed terug ziet is wanneer mensen besluiten een tijdje geen suiker meer te eten.
Zij merken al verschil na 4 weken.
Zodra ze daarna weer iets zoets eten, bijvoorbeeld een mars die ze normaal gesproken regelmatig aten, dan smaakt dat ontzettend zoet! En soms helemaal niet meer zo lekker..
En tegelijkertijd zijn andere dingen, zoals groenten, veel lekkerder en zoeter gaan smaken!

Dat herken je zelf misschien ook wel.. Wie heeft er nog trek in een bord met groenten na een taartje?

Bereiding
Een andere bereiding kan ook een enorm verschil maken. Broccoli kun je bijvoorbeeld stomen, maar ook wokken met wat knoflook of in de oven bereiden met lekkere kruiden. Je kunt er pastasaus van maken of je een vegetarische burger van maken. De smaak verandert daarmee ontzettend!

Dus zeg niet zomaar dat je iets niet lust en geef jezelf even de tijd om te wennen aan nieuwe smaken! Na een paar weken merk je al een verschil.