Wie ben ik?

Kindervoedingscoach, Natuurlijk ADHD Expert, Orthomoleculair Voedingsdeskundige en moeder!

Ik zal je wat meer vertellen over mezelf. Mijn naam is Jorien de Gans-de Wit en ik woon in Alkmaar met mijn man en 2 zoontjes (’14 en ’17). Vandaar de naam Voedingsadvies Alkmaar (mijn praktijk zit in het naastgelegen Heerhugowaard). Ik ben Orthomoleculair voedingsdeskundige, kindervoedingscoach en Natuurlijk ADHD Expert.

Wat is orthomoleculair denk je misschien?
De term orthomoleculair roept misschien wat vragen op. Orthos betekent in het Grieks juist, gezond en recht en moleculair betekent moleculen betreffende.  De orthomoleculaire geneeskunde richt zich erop om het lichaam te voorzien van alle moleculen/voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Alleen op deze manier kan het lichaam ook optimaal functioneren. 

De afgelopen jaren heb ik me enorm verdiept in gezonde voeding. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, waaronder Kindervoedingscoach en Natuurlijk ADHD Expert bij Amber Alberda (Better Health Academy). Ik heb geleerd dat gezonde voeding nodig is als brandstof, maar ook als bouwstof. Dat je letterlijk bent wat je eet. Dat je met gezonde voeding je immuunsysteem versterkt en zo de kans op ziekte verkleint. Maar ook dat als je al ziek bent of een aandoening hebt, andere voeding daar een wereld van verschil in kan maken!

Door de komst van mijn eigen kids ben ik me steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding voor kinderen en begrijp ik ook dat het niet altijd makkelijk is om je kids gezond te laten eten. Aan de ene kant doordat ze daar in de verschillende fasen die ze doorgaan en soms niet willen eten. Maar ook door de maatschappij waarin we leven. Iedereen heeft het druk, veel mensen hebben een mening over voeding en je wordt er overal mee geconfronteerd.

En dan nog een lastig aspect; alle gezondheidsclaims op zogenaamd gezonde producten. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe weet je nog wat gezond is? Je kunt immers niet vertrouwen op de fabrikanten van de mooie verpakkingen die je aantreft in de winkel..

Overal waar je komt zie je eten. En dan heb ik het niet over appels of bananen… Dan zijn er nog ál die traktaties op school, op de BSO, kinderfeestjes, vakanties, verjaardagen, feestdagen etc. Super gezellig natuurlijk en af en toe wat lekkers is helemaal geen probleem, begrijp me niet verkeerd. Maar deze hoeveelheden vaak ongezonde traktaties zijn een enorme belasting voor de kinderlijfjes. Zeker voor kinderlijfjes en- hersenen die al zwaarder worden belast, bijvoorbeeld bij hooggevoelige kinderen, of kinderen met AD(H)D. Daar heeft deze voeding een nog groter effect op. 

Gezonde voeding is gewoon ontzettend belangrijk. Dit zorgt voor de bouwstenen en brandstof voor het kinderlijf dat nog volop in de groei en in ontwikkeling is.  Als je dan bedenkt dat je letterlijk bent wat je eet.. Dan wil je dat die bouwstenen zo gezond mogelijk zijn! Een cel gemaakt van koekjes of van wortels. Welke cel zal optimaal functioneren? Precies, klinkt logisch he!? De cel gemaakt van de gezonde bouwstenen.

De basis wordt ook gelegd in de kindertijd. Niet alleen gezond eten, maar ook gezonde gewoonten. Een kind met een gezonde basis groeit op tot een volwassene met een gezonde basis. Dat is het mooiste wat je als ouder mee kunt geven aan je kind volgens mij!

Helaas draagt ons (eenzijdige) Westerse eetpatroon weinig bij aan een goede gezondheid. Dat zien we ook terug in de hoeveel (chronische) ziekten waar tegenwoordig veel mensen mee geconfronteerd worden. Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes etc.  Zelfs al onder kinderen, want hoewel diabetes vroeger ‘ouderdomssuiker’ werd genoemd, is het tegenwoordig de meest voorkomende chronische aandoening onder kinderen! Ook kinderen met obesitas en leververvetting zijn helaas geen uitzondering meer. Maar ook klachten als buikpijn of ‘het prikkelbare darmsyndroom’ komen steeds vaker voor. 

Gelukkig begint men steeds meer in te zien dat voeding en leefstijl hier een hele belangrijke rol in spelen. We kunnen het tij keren door iets aan ons voedingspatroon te doen! Hier wil ik heel graag een bijdrage aan leveren! Door meer bewustzijn te creëren over écht gezonde voeding.  Zodat kids een goede basis mee krijgen en dat ook weer aan hun eigen kinderen meegeven. Dan wordt de maatschappij vanzelf gezonder. Zo worden volwassenen gezond oud zonder allerlei kwaaltjes of chronische aandoeningen en wordt Nederland een stuk gezonder.

Daarom geef ik ook voorlichting op scholen en kinderdagverblijven. Daarnaast ga ik met ouders en kinderen aan de slag door samen te werken aan een gezond eetpatroon. Het liefst preventief om gezond te blijven, maar ook als er al sprake is van een klachten of ziekte kan verandering in voeding en leefstijl zo’n verschil maken! Het is nooit te laat om die gezonde basis aan te leggen!

Neem contact met me op voor een afspraak of gratis intakegesprek.

Jorien de Gans

Vraagje? Stuur me een app: