Waarom kan ik niet stoppen met eten?

Vorige week (maart 2023) hoorde ik een nieuwe podcast van omdenken over eetbuien. Hierin voerde Berthold een gesprek met een dame die regelmatig eetbuien had. Zij vroeg zich af: “Waarom kan ik niet stoppen met eten?”

Wat zij dan deed was zich verstoppen in bijvoorbeeld de badkamer en dan at ze stiekem. Ze nam dan een 5-pack marsen mee en die gingen alle 5 op. De wikkels verstopte ze dan in de wasmand zodat haar man ze niet zag.

In dat gesprek werd het afgedaan als een zwak moment waarbij ze dan niet kon stoppen met eten.

Maar ik vind het niet zo gek dat ze na 1 mars verder ging aan de volgende.. Het is echt geen kunst om meer dan 1 mars achter elkaar op te eten. Het is wel een kunst om ze niet allemaal op te eten. Waarom is dat dan?

De voedingsindustrie en niet kunnen stoppen met eten

Wanneer je kijkt wat er in de supermarkt ligt dan is ongeveer 80% bewerkt. Dat betekent dat het niet meer de vorm heeft zoals je het in de natuur tegenkomt. 

Dat bewerkte eten gaat vaak gemakkelijk naar binnen. 
Maar wat het vooral is, is dat het zo lekker mogelijk is gemaakt.

De voedingsindustrie weet namelijk precies wat wij lekker vinden! Zoet én zout, iets knapperigs én zachts. 
Denk maar aan die oranje Tony Chocoloney. Onweerstaanbaar! 

Helaas hebben zij niet persé onze gezondheid voor ogen, maar hun eigen winstmarge. Want als je het lekker vindt dan koop je het nog een keer. En hoe meer jij ervan eet, hoe sneller het op is en hoe eerder je er weer iets van koopt.

Effect op je hersenen 

Suikerrijke producten geven ook een zogenaamde ‘dopamine-kick’. Dopamine is een neurotransmitter die o.a. verantwoordelijk is voor beloning. Dus elke keer dat je iets suikerrijks eet krijg je even zo’n piek aan dopamine. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je nodig hebt om diezelfde piek te ervaren. Dat maakt suiker ook verslavend, eigenlijk op dezelfde manier als drugs. En waar is bewerkte voeding over het algemeen rijk aan? Juist… Aan suiker! En dan vooral de soorten die je heel snel opneemt zoals glucose-fructose stroop. 

Verzadiging

Er komt ook (bijna) geen gevoel van verzadiging. Wanneer je een kom havermoutpap op hebt dan heb je wel even het gevoel dat je er tegenaan kunt. Of dan denk je misschien na 80% van poeh ik zit eigenlijk wel vol. Hoe vaak heb je dat gevoel als je snoepjes of dropjes eet of chips? 

Eigenlijk de enige manier waarop je kunt stoppen met eten van dat soort voedingsmiddelen is op wilskracht.
Ik heb eens ergens gelezen dat je per dag zo’n 15 minuten wilskracht hebt. En op het moment dat je slecht hebt geslapen blijft daar nog maar heel weinig van over. 

Dus dat je gaat eten wanneer je moe bent is niet zo gek!

1. omdat je lichaam op zoek is naar snelle energie om wakker te blijven en 
2. omdat je wilskracht er doorheen is! 

Overeten is geen zwakte!

Dus, waarom kun je niet stoppen met eten?
Er spelen zich op onbewust niveau talloze processen af in ons brein en in ons lichaam. We denken dat we met ons denkvermogen alles kunnen besturen en bewust keuzes maken, maar dat is dus helemaal niet zo. 

Daarom heb ik er ook zo’n hekel aan als eetbuien worden afgedaan als zwakte of zelfs een zwak moment. 
Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van die eetbuien!

Oorzaak achterhalen

Wat gebeurt er in je brein en in je lijf? Hoe zit het met je hormonale balans? 
Werkt jouw verzadigingshormoon (leptine) nog wel goed? Is je bloedsuikerspiegel ontregeld?
Eet je teveel bewerkte voeding? Hoe vaak eet je op een dag? Heb je veel stress? Hoe kijk je naar jezelf en je lichaam?
Hoeveel ruimte is er voor jou? Hoe goed zorg je voor jezelf?

Dit zijn allemaal dingen waar we naar kijken in een traject volgens de EET-methode.