Je kind wil niet eten
Weer gezellig samen aan tafel
"Blegh, dat lust ik niet!"
Heb jij het helemaal gehad met de strijd om eten? Laten we er samen iets aan doen!
- Wil je kind niet eten?
- Is het elke dag weer ongezellig bij het avondeten?
- Zie je soms overdag al op tegen avondeten?
- Heb je de grootste moeite om er groenten in te krijgen?
- Maak je je zorgen dat je kind een vitaminentekort heeft of krijgt?
- Weet je niet meer wat je moet koken?
- Heb je geen idee meer hoe je dit moet aanpakken?
Komt dit je bekend voor? Dan ben je hier op de juiste plek!
Elke avond weer hetzelfde verhaal aan tafel.. Jij doet je best om te koken en binnen een mum van tijd zit iedereen met een chagrijnig gezicht aan tafel.
Je wilt zó graag dat je kind gezond eet, omdat je weet dat gezond eten belangrijk is.
Maar die groenten, of het eten überhaupt.. Wat je ook probeert. Het komt er gewoon niet in!

Geen strijd meer tijdens het eten!
Mijn naam is Jorien de Gans en ik ga je helpen deze strijd tijdens het eten te doorbreken. Vanuit mijn achtergrond als kindervoedingscoach, Natuurlijk ADHD Expert en Orthomoleculair Voedingsdeskundige weet ik hoe belangrijk gezonde voeding is. Zeker voor een kinderlijf. Maar als ervaringsdeskundige, ik ben moeder van twee jongens, weet ik ook dat dat niet altijd even makkelijk is om je kind gezond te laten eten. Samen maken we een analyse van wat er gebeurd in de huidige situatie. Hoe zien de eetmomenten eruit, hoe zag de dag eruit? En we gaan we op zoek naar de voorkeuren van jouw kind. We kijken heel specifiek wat bij hem of haar werkt en past. Op deze manier creëren we een aanpak die werkt binnen jouw gezin. Zodat het weer gezellig is aan tafel en jullie samen van een maaltijd kunnen genieten. Met een maaltijd die het lichaam van je kind op een ontspannen manier voorziet van de belangrijke bouw- en brandstoffen die het zo hard nodig heeft!
Hoe ontstaat strijd rondom eten?
Strijd aan tafel is niet iets wat van de één op de andere dag ontstaat. Dit sluipt er langzaam in. Hoewel kinderen wél van de één op de andere dag kunnen besluiten iets niet meer lekker te vinden of er niet meer lekker uit te vinden zien ;). Maar daar ligt vaak niet het werkelijke probleem..
Aandacht en controle
Vooral kleine kinderen hebben nog weinig invloed op hun leven. Één van de weinige dingen waar ze invloed op uit kunnen oefenen is wel of niet slapen en wel of niet eten. Kinderen met een sterke eigen wil zijn eerder geneigd om van eten een machtsstrijd te maken. Ook kan het niet eten een vorm van aandacht vragen zijn. Zelfs als het er dan niet gezelliger op wordt. Negatieve aandacht is ook aandacht.
En voor je het weet zit je in een bepaald patroon rondom het avondeten (of een ander eetmoment). Niet alleen jij als ouder weet al wat je te wachten staat, maar voor je kind is het ook normaal geworden. Dus het is zaak om dat weer te doorbreken. Voor je het weet zit je dan weer gezellig met elkaar aan tafel.
Veiligheid, structuur & smaak
Vooral in de dreumes- en peutertijd zijn kinderen vaak extra gevoelig voor bepaalde smaken en structuren. Ze hebben vaak voorkeuren voor bepaalde kleuren en structuren. Dat heeft ermee te maken dat kleintjes moeten leren dat eten veilig is. Zo is ons brein (nog steeds) geprogrammeerd om je te beschermen tegen het eten van giftig eten. Door eten te beoordelen en te kijken naar je ouders en eventuele oudere broers of zusjes leer je (uiteindelijk) dat bepaalde voeding veilig is. Maar veiligheid wordt vooral gecreëerd door voeding te eten die je als veilig bestempeld en die lijkt op voeding die al in deze categorie valt. Dus bijvoorbeeld alle oranje groenten, maar niet de groene…
Niet alleen de kleinsten hebben moeite met structuur. Dit is ook iets wat we vaak terug zien bij hooggevoelige kinderen. En dat vraagt natuurlijk weer een andere aanpak.
Dit is maar een kleine greep uit de mogelijke problemen bij het niet willen eten. Samen kijken we wat er bij jouw kind van toepassing is en op welke manier dat het beste kan worden opgelost. Dit vraagt naast kennis en inzicht ook wat moed en geduld. Maar het levert ook zoveel op als je weer met zijn allen kunt genieten van een maaltijd! Terwijl je weet dat je kind gezond en gevarieerd eet.
Dit is de investering in je kind:
Pakketdeal
Halfjaartraject- Eerste consult kind
- 5 herhaalconsulten kind
- >5 consulten € 55 per consult
- Tel. check-up 3 mnd na einde traject
Eerste consult kind
1-1,5 uur- Bespreken Voedingsdagboek
- Bespreken intakeformulier
- Eerste adviezen & recepten
- Samenvatting gesprek per mail
Vervolgconsult kind
45-60 minuten- Terugblik op de afgelopen periode
- Meedenken in knelpunten
- Nieuwe adviezen, recepten en ideeën
- Samenvatting gesprek per mail
Verhaal uit de praktijk
Linda: “Onze zoon Sem (4 jaar) wilde al een tijd ‘s avonds niet of nauwelijks eten. Ik maakte me grote zorgen omdat hij zo weinig at en probeerde hem te stimuleren om meer te eten. Maar wat we ook probeerden, het hielp allemaal niet. Sterker nog, het werd alleen maar slechter. Ik begon echt op te zien tegen het avondeten en het werd niet gezelliger aan tafel. Dit had ook weer effect op onze andere twee kinderen. Die begonnen ook ineens te mopperen over het eten. Samen met Jorien zijn we eens goed gaan kijken naar waar dit gedrag vandaan kwam. Ze heeft ons inzicht gegeven en goede tips. We hadden even geduld nodig, maar stap voor stap zagen we verandering. Als ik zie hoe het nu gaat, kan ik me bijna niet meer indenken dat het ooit zo’n drama aan tafel is geweest. Ik ben heel blij dat we dit traject hebben gevolgd en ik kan het iedereen aanraden!”
Wat bereik je als we samen de strijd rondom eten aanpakken?
- Het is weer gezellig aan tafel.
- Je hoeft je geen zorgen te maken of je kind wel voldoende binnen krijgt.
- Je kind heeft weer plezier in het eten gekregen
- Je kind eet gevarieerder
- Je leert je kind ontspannen met eten om te gaan
- Jij voelt je (weer) ontspannen rondom de eetmomenten
Ben jij helemaal klaar met de strijd met je kind rondom eten? Laten we er samen iets aan gaan doen!
Plan hier een gratis digitaal kennismakingsgesprek. Dan kunnen we even kennismaken met elkaar en kijken of dit traject wat voor je is. Dit gaat via teams en kan eventueel ook telefonisch.
Vragen die je zou kunnen hebben:
En de antwoorden..
Het verschil is, dat we samen in dit traject jouw kind centraal zetten. We gaan analyseren wat triggers zijn en kijken specifiek naar de voorkeuren van jouw kind. Dus geen lijstje met algemene tips, maar adviezen afgestemd op jouw kind. En daarom zie je dus ook resultaat!
Ik werk met twee trajecten; kort of intensief.
We starten met een intakegesprek en eventueel bloedonderzoek en deze worden vervolgd met herhaalconsulten.
Ik biedt verschillende trajecten aan afhankelijk van de mate van begeleiding die we samen denken dat er nodig is.
Op dit moment komt dit traject nog niet in aanmerking voor vergoeding. Naar verwachting zal dat ergens het eerste kwartaal van 2023 wel het geval zijn vanuit de aanvullende verzekering.