Gewoon gezond

Echt gezond zijn

Gewoon gezond, wat is dat eigenlijk?

We vinden onszelf al snel ‘gewoon gezond’. En die buikpijn of die hoofdpijn die ik dagelijks heb of die chronische vermoeidheid.. Ach ja dat heb ik nu eenmaal gewoon.. Maar is dat wel zo gewoon? Onze lichamen hebben het best wel zwaar te verduren tegenwoordig. Straling, vervuiling, additieven, stress een slecht eetpatroon. Het is niet niets. Gelukkig zit het menselijk lichaam super slim in elkaar en kan ze best wat hebben. Maar er zijn grenzen aan wat het lichaam aan kan.. En voorbij zo’n grens ontstaat er ziekte. Niet voor niets is er zo’n toename in het aantal mensen met darmklachten, diabetes type-2, hart- en vaataandoeningen, kanker en burn-out. Je lichaam geeft al veel eerder signalen dat het niet goed gaat. Een voorbeeld daarvan kan die buikpijn en hoofdpijn zijn. Signalen die vaak worden genegeerd in onze drukke maatschappij waar we gewoon maar door gaan. We worden steeds ouder, maar we worden niet oud gezond. En dat is jammer! Want het kan anders!

Gewoon gezonde voeding

Er is steeds meer bewustwording dat voeding en gezondheid hand in hand gaan. Ik zie de focus bij medici langzaam verschuiven richting preventie van ziekte in plaats van het reactief voorschrijven van medicatie. Veel meer mensen zijn bezig met gezonde(re) voeding. Maar wat is dan gezonde voeding? Regelmatig worden we voor de gek gehouden met allerlei gezondheidsclaims op etiketten. Dan denk je gezond bezig te zijn, maar ben je dat eigenlijk helemaal niet! Als je bijvoorbeeld alleen al ziet waar tegenwoordig allemaal suiker aan toegevoegd wordt.. Dat draagt zeker niet bij aan onze algehele gezondheid! Teveel mensen worstelen met overgewicht. Door een ongezonde levensstijl nemen het aantal chronisch zieke mensen toe. Er zijn maar liefst 1 miljoen mensen met Diabetes in Nederland en dat aantal is groeiende. Zelfs steeds meer kinderen ontwikkelen diabetes type 2. Ook het aantal mensen met hart- en vaataandoeningen en kanker zijn toegenomen. Ik ga niet zeggen dat we dit voor 100% kunnen voorkomen met voeding, maar wel dat het veel beter kan! Ik geloof dat iedereen baat heeft bij optimale voeding. Zo voel je je zo fit mogelijk en kun je ziekten voorkomen. Zoals Hippocrates al zei:

"Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding"

Wat is gewoon gezonde voeding?

Maar wat is dan eigenlijk echt gezonde voeding? Het Westerse voedingspatroon waar we zo aan gewend zijn geraakt? Nee, helaas niet… Helaas omdat dit voor heel veel mensen gewoon is geworden. Wat dan wel? Echt gezonde voeding is de “oervoeding” of “whole foods”. Voeding zoals de natuur het heeft bedoeld en zoals we het nu ook terug vinden in de natuur, zo min mogelijk bewerkt. Genetisch zijn we namelijk nog helemaal niet zoveel aangepast. Ons lichaam heeft nog steeds vitaminen en mineralen nodig voor allerlei processen in het lichaam. En die vitaminen kunnen we grotendeels krijgen uit groenten, fruit, eieren, noten, zaden, vlees en vis. Die zitten niet in koekjes, snoepjes, brood, zuivel en kant-en-klare maaltijden. En dat is nu juist waar het grootste gedeelte van het menu tegenwoordig mee wordt gevuld. Het gevolg is een (relatief) tekort aan vitaminen en mineralen en een lichaam dat sub-optimaal functioneert. Kijkend naar de gezondste volkeren van de wereld, zie je als overeenkomst dat hun menu bestaat uit oervoeding, dat ze regelmatig bewegen en weinig stress lijken te hebben. Kun je dan nooit meer een koekje eten of brood? Natuurlijk wel! Zolang er maar voldoende gezonds tegenover staat. De zogenaamde 80/20 regel. Wil je weten wat gezonde voeding is voor jou? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis intakegesprek.

Gezond (gewicht) zonder klachten

Mijn filosofie is dat een verandering, zoals afvallen of aankomen, begint bij een gezond lijf. Als dat je uitgangspunt is dan volgt de rest vanzelf. Een lichaam dat te zwaar is of te licht is namelijk niet gezond. Het belangrijkste is een andere mindset. Je lichaam voeden in plaats van vullen. Goed zorgen voor jezelf. Het streven naar een gezond lichaam, daar hoort ook een gezond gewicht bij, maar dat volgt dan vanzelf. En blijvend! Een gezond gewicht dat past bij jou als persoon, bij jouw lichaam en jouw metabolisme.

Ook wanneer al sprake is van ziekte, kan voeding enorme verbetering brengen. Sterker nog, dan is het nóg belangrijker om zo gezond mogelijk te leven en eten en je lichaam te voorzien van alle benodigde vitamines en mineralen. Voedingssupplementen kunnen daarbij een goede aanvulling zijn.

Graag leer ik je wat echt gezonde voeding is, voor jou. Diëten werken niet, een andere levensstijl en mindset wel! Wat heb je nodig, in welke verhoudingen en waar vraagt jouw specifieke lichaam om? Welke kruiden kun je integreren in je voedingspatroon voor extra ondersteuning? Een ander aspect is leren waarom je eet zoals je eet. Ik hoef niemand uit te leggen dat een appel gezonder is dan een koek. Toch kies je soms misschien voor die koek. Waarom is dat? Ben jij je bewust van wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet? Wordt ook de gezondste versie van jezelf door samen met mij aan de slag te gaan om jouw doel te behalen. Neem contact met me op voor een gratis intakegesprek.

Neem contact op!

Of laat je gegevens achter:

Neem contact met me op

Bel me of laat je gegevens achter
Vraagje? Stuur me een app: